En ny undersökning i USA visar att all tillväxt i internettrafik kommer från mobilanvändning, och det är inte bara trafiken i appar som ökar, utan även användandet av webbläsare.
Undersökningen gjordes av Adobe Analytics och visar att internettrafiken i mobiltelefoner ökat med 68 % sedan januari 2015. Däremot har internettrafiken för surfplattor och desktop minskat, och totalt verkar internettrafiken ligga förhållandevis oförändrad.
Adobe har undersökt 150 miljarder besök till eller startande av 400 stora företagshemsidor och appar sedan januari 2015. Resultatet visar dessutom förvånande nog att trafiken i appar minskat sedan januari 2016 med hela 22 %. Istället använder sig amerikanerna mer av webbläsare, och det är framför allt nyhetssajter som fått ökad trafik till sig (+55% sedan januari 2016). Detta beror sannolikt på presidentadministrationens förkärlek till att annonsera politiska beslut via Twitter, något som gett nyhetssajterna en hel del trafik då amerikanerna vill ha mer omfattande information än vad som ges i en tweet. Andra sajter som sett en kraftig ökning i mobilbesökare är e-handeln, resebyråer och bilindustrin, alla med ökningar på 25-32% det senaste året.
De som däremot verkar tjäna mest på de nya surfmönstrena är Google och Facebook. Trots att appanvändandet minskat generellt, är användandet av dessa bådas appar i stort sett oförändrad. Även Amazons app har stått pall mot minskningen i trafik. Samtidigt står Google för mer än 60 % av hänvisningstrafiken i webbläsarna, vilket indikerar att många använder Google för att hitta de sajter de vill besöka. Facebook står här för 16 % av trafiken, vilket innebär att återstående sajter, bland annat Bing, Yahoo, Twitter, etc, tillsammans endast utgör 23 % av alla hänvisningar på nätet.
Det är svårt att få grepp om hur stora Google och Facebook egentligen är, men siffror som dessa talar sitt tydliga språk. Tillsammans hanterar de närmare 80 % av alla hänvisningar på nätet, något som sätter dem i en mycket gynnsam position vad gäller såväl annonsering som att förstå människors beteenden på nätet.
En sak vi kommer att få se allt mer av är dock mobilanpassade sajter och annonser, och frågan är hur lång tid det kommer att ta innan diskussionerna på allvar blir ”mobile only” istället för den ”mobile first”-policy som de flesta företag idag arbetar efter.