Internetstiftelsen vill hjälpa dig att bli anonym på nätet

Att vara anonym på internet är svårt. Vi lämnar hela tiden digitala fotspår efter oss i form av ip-adresser, cookies, webbläsaravtryck och annat som vi inte tänker på. Internetstiftelsen vill därför hjälpa dig genom att föreslå att nytt operativsystem. Men hur blir det med annonserna då?

Operativsystemet Tails möjliggör att vara helt anonym på nätet, och fungerar via en USB-sticka. Internetstiftelsens guide om Tails är en grundlig genomgång av hur det säkra operativsystemet fungerar för den som inte vill lämna några spår efter sig på nätet.

Tails möjliggör nätanonymitet för vem som helst som använder operativsystemet, till exempel den som lever i i ett land där yttrandefriheten är hotad. Bakom finansieringen av Tails står bland annat Sida.

– Vi vill både utbilda journalister, som tar emot anonyma tips och behöver skydda sina källor, och alla andra internetanvändare. Rätten till anonymitet är livsviktig för yttrandefriheten och ett demokratiskt samhälle, säger Jessica Bäck, projektledare och ansvarig för guider på IIS.

Här kan du läsa mer om Tails