Internetstiftelsen släpper Youtube-serie om personlig integritet

Avlyssnas vi av mobiltelefonen? I en ny Youtube-serie från Internetstiftelsen kommer journalisten och tv-profilen Parisa Amiri tillsammans med experter att reda ut frågor som rör den personliga integriteten på nätet.

Vad gör du om någon laddar upp sexvideo med dig? Varför känns det som att du får riktad reklam i sociala medier om saker du nyss pratade om på lunchen? Och borde du skaffa en burnerphone?

I den nya Youtube-serien Spårad från Internetstiftelsen samarbetar man med Parisa Amiri, journalist och programledare, som tillsammans med experter söker svar på frågor kopplade till den personliga integriteten på internet. Avsnitten är både utbildande och underhållande, och innehåller handfasta tips för tittaren. Youtube-serien Spårad är en del av Internetstiftelsens satsning på att stärka vuxnas digitala kompetens.

Problematiken med integritet på nätet känns verkligen högaktuell på många sätt. Folk är nyfikna på frågor som sharenting, diskussionen kring att hemassistenter lyssnar, och hur riktade annonser fungerar. Men så har vi mer allvarliga exempel också, som vad som gäller när du filmar olyckor eller blir utsatt för hämndporr. Då detta är en förhållandevis ny och i viss utsträckning oreglerad samhällsarena känns det på tiden att hjälpsam information erbjuds i den här formen, säger Parisa Amiri.

Rapporten Svenskarna och internet 2019 från Internetstiftelsen visar att nära hälften av internetanvändarna känner sig övervakade på internet. Och sedan 2015 har oron för att storföretag som Google och Facebook inkräktar på ens personliga integritet på nätet, ökat från 29 procent till 46 procent.

Avsnitten i Spårad publiceras löpande i en spellista på Internetstiftelsen Youtube-kanal. Totalt blir det tio avsnitt: