Internetstiftelsen fyller 20 år

Internetstiftelsen (IIS) som bland annat har hand om vår domän i Sverige (.SE) ska fira av att de nu fyller 20 år.

Jisses, tänker jag, har det redan gått 20 år sedan stiftelsen grundades. Ännu ett tecken på att man själv börjar blir riktigt gammal. Från första kabeln över Atlanten till AR i din mobil. Det är verkligen mycket som har hänt under åren.

Om du är osäker på vad Internetstiftelsen gör, förutom att förvalta domänen .SE så ska du läsa nedan text.
Så här skriver Internetstiftelsen om Internetstiftelsen:
Internetstiftelsen i Sverige, IIS, är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för en positiv utveckling av internet. Vi har vår hemvist i Sverige och ansvarar för internets svenska toppdomän .se samt driften av toppdomänen .nu.
Som allmännyttig organisation driver vi även identitetsfederationer, en säker och skalbar lösning för konto- och lösenordshantering. Dessa skapar förutsättningar för att förenkla arbetet med digitala processer inom vård och skola i Sverige.
Internetstiftelsens urkund slår fast att ett eventuellt överskott ska förbättra stabiliteten i infrastrukturen för internet i Sverige samt främja forskning, utbildning och undervisning med inriktning på internet. Vi har en målsättning att kunna investera minst 25 procent av vår omsättning i olika internetutvecklande projekt, år 2016 rörde det sig om cirka 50 miljoner kronor.
Samhällsnytta och ansvarstagande är viktiga ledord i vårt långsiktiga arbete, där vi driver på för en positiv internetutveckling i Sverige. Det är vår uttalade ambition att vår främjande verksamhet ska göra internet i Sverige mer robust, mer stabilt och mer säkert. Våra insatser inom kunskap och analys ska bidra till att göra svenskar till kunniga och medvetna internetanvändare. Vi arbetar för att möjliggöra innovation och driver användningen av internet framåt. Dessutom erbjuder vi digital folkbildning och kunskap, som leder till större förståelse för digitaliseringens påverkan på individ och samhälle. För gammal som ung.