Internetjättar går ihop för att förbättra annonsstandard – och bekämpa reklamblockerare

Några av de stora drakarna inom onlinemedia, med bland annat Google, Facebook och IAB i täten har nu bildat “The Coalition for Better Ads”, ett samarbete som ska använda sig av gällande forskning kring annonser för att utveckla nya, förbättrade standarder för digital annonsering.

Denna nya koalition ska ses som ett resultat av det växande antalet användare som använder sig av reklamblockerare (28 procent i Sverige!), något som enligt vissa beskrivs som en epidemi som får många publicister på knä.

Läs mer: Sverige AdBlockar mest i hela världen

Att AdBlock nyligen gått ut med att man startar en egen annonsplattform hjälper inte heller situationens akuta karaktär.

Koalitionen, som annonserades offentligt under gårdagen, ska fokusera på tre viktiga initiativ de närmaste månaderna:

  • Skapandet av konsumentbaserade, datadrivna standarder för organisationer inom reklamindustrin på nätet
  • Att (tillsammans med IAB Tech Lab) ta fram teknologi som ska implementera dessa standarder
  • Att öka medvetenheten kring dessa nya standarder bland konsumenter och företag för att öka dess tillämpande och få feedback.

Utöver Google, Facebook och IAB hittar vi också kända företagsnamns som Procter& Gamble, Unilever och The Washington Post. “Det är avgörande för industrin att skapa standarder som ser till att konsumenterna får säkra och snabba leveranser av sajter och tjänsterna de älskar”, sade IABs CEO Randall Rothenberg.