Internet fyller 50 år idag

Idag fyller Internet faktiskt 50 år. Ja, så länge har det funnits ett internet.

Internetstiftelsen har sammanfattat internets ursprung på ett härligt sätt. Här nedan kan du läsa om ursprunget och ta del av kommentarer från Måns Jonasson som är digitalstrateg.

Det börjar med ett L och ett O. Egentligen ska datorn på universitetet UCLA skicka kommandot LOGIN, men mottagardatorn kraschar redan efter två bokstäver. Trots nederlaget är datumet 29 oktober 1969 historiskt. Datorer har börjat prata med varandra och embryot till internet är fött. Nu på tisdag 29 oktober fyller internet 50 år.

För de allra flesta är internet synonymt med webbens genomslag under mitten av 90-talet. Ljud från knastrande modem spred sig som en löpeld genom de svenska hemmen när vi begav oss ut i cyberspace för att surfa och chatta.

Men historien om internet börjar betydligt tidigare än så. Det första meddelandet som skickades mellan två datorer över Arpanet, som senare ska bli internet, går från universitetet UCLA till Stanford år 1969. Meddelandet innehåller endast ett L och ett O. Forskarna försöker skriva LOGIN men mottagardatorn kraschar redan efter de två första bokstäverna. Nederlaget till trots är datumet 29 oktober 1969 historiskt. Datorer har nu börjat prata med varandra.

Precis som med så många andra tekniska innovationer är det militären som till en början driver på utvecklingen. Sovjetunionens satellit Sputnik skrämmer slag på USA, som startar en myndighet för att se till att amerikansk försvarsforskning ska ligga i framkant. Det är på denna myndighet som arbetet med det som ska utvecklas till internet startar, berättar Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen.

World wide web
I början av 90-talet är internet inte särskilt användarvänligt, men ett protokoll som skapas av Tim Berners-Lee, forskare vid kärnforskningslaboratoriet Cern, förändrar detta. Protokollet World wide web möjliggör webbsidor, länkning av information, bilder, ljud och film på internet. När sedan den första webbläsaren som vänder sig till privatpersoner, Mosaic och senare Netscape, lanseras är succén ett faktum.

I och med den stora tillströmningen av användare höjs efterfrågan på att registrera .se-domännamn. För att ta hand om drift och administration av .se-domänen, som hittills skötts av Björn Eriksen, bildas 1997 Internetstiftelsen som spelar en viktig roll för utvecklingen av internet i Sverige.

Vid millennieskiftet har hälften av Sveriges befolkning tillgång till internet i hemmet enligt rapporten Svenskarna och internet. Runt hörnet väntar nu både en it-boom och it-krasch, bredbandsutbyggnad, bloggbävningar och smarta mobiltelefoner.

Inte sedan tryckpressen uppfanns har vi upplevt en lika stor förändring av hur information kan spridas. Idag kan vem som helst på jorden nå ut till hela världen, i realtid med text, ljud, bild och video. Det har redan vält regimer, avsatt företagsledare och påverkat valrörelser – på gott och ont. Om hundra år ser man säkert tillbaka på våra dagar som en verklig brytningstid – den fullständiga demokratiseringen av kommunikation, säger Måns Jonasson.

Milstolpar från internethistorien

1969 – världens första meddelande skickas mellan två datorer på Arpanet, internets föregångare.
1971 – det första e-postmeddelandet skickas.
1989 – Tim Berners-Lee utvecklar World wide web, ett protokoll som gör det möjligt att länka samman information, visa bilder och ljud.
1994 – Carl Bildt skickar ett mejl till Bill Clinton, det första mellan två statsmän.
1996 – Internet utses till Årets julklapp. Communityn Stajlplejs, som senare ska ersättas av Lunarstorm, grundas.
1998 – Hem pc-reformen sjösätts. Många svenska hushåll får då sin första dator och internetanslutning.
2000 – Vi gör oss redo för Milleniumbuggen – men katastrofen uteblir.
2004 – Mark Zuckerberg startar The Facebook för sina medstudenter på Harvard.
2014 – Sveriges första utpräglat digitala museum, Internetmuseum, startas med syftet att spara det svenska digitala kulturarvet och att sprida fördjupad kunskap om nätets historia i Sverige.
2017 – Den världsomspännande rörelsen #metoo börjar med en hashtag
Fler historiska händelser på Internetmuseum.

Internet i Sverige 2019

  • 98 procent av Sveriges hushåll har tillgång till internet.
  • 95 procent av svenskarna använder internet.
  • Surfplattan används mest av de i åldrarna 66–75 år.
  • 92 procent av svenskarna har en smartmobil.
  • 54 procent av svenskarna har någon uppkopplad sak hemma, som inte är en dator eller mobil.
  • 7 av 10 använder digitala samhällstjänster, som exempelvis Skatteverket eller tjänster för kollektivtrafik.
  • Bara 24 procent tycker att deras tid på sociala medier är meningsfull.
  • Nära hälften känner oro att storföretag som Google och Facebook ska inkräkta på deras personliga integritet på internet.