Intelligenta butiker på ingång – avslöjar rapport från EY

Även i de fysiska butikerna kommer det bli viktigare att samla in data, där t.ex. övervakningskameror och ögonscanning kan ge ny kunskap om konsumentens rörelsemönster, avslöjar ny rapport från EY.

Digitaliseringen och den ökade mängden data driver utvecklingen av detaljhandeln och
kommer leda till mer intelligenta butiker, mer dynamiska och personifierade erbjudanden,
användande av butiksrobotar och AI. Det visar en ny rapport från EY som baseras på vad de
mest innovativa aktörerna gör och vad som redan händer i USA och Kina.

Rapporten ger dessutom indikationer på att de nordiska länderna riskerar att halka efter i utvecklingen av framtidens detaljhandel.

Detaljhandeln står inför den mest turbulenta tiden i historien. Det visar den andra upplagan av Future of Nordic Retail report från revisions- och rådgivningsföretaget EY som baseras på intervjuer med företagsledare och experter inom nordisk detaljhandel samt en undersökning bland detaljhandelsrepresentanter.

– Vi kommer sannolikt se större förändringar de närmaste 10 åren inom detaljhandeln än vad vi sett de senaste 30 åren. Det finns tecken på att den nordiska marknaden ligger efter i jämförelse med t.ex. USA och Kina. Där blir digitala lösningar i butik för att öka kundupplevelsen allt mer avancerade, ännu fler hem är uppkopplade och möjligheten till snabbare leveranser ökar, säger Malin Andrée, ansvarig för handel och konsumentprodukter på EY.

Enligt undersökningen tycker 81 procent att data är det som främst driver den framtida nordiska detaljhandeln och rapporten visar att data kommer vara en primär konkurrensfördel inom de närmaste fyra åren. Vidare visar undersökningen att 71 procent svarar att e-handeln inom fem år kommer vara bättre än konsumenterna själva på att förutse vad de kommer köpa.

Rapporten visar också att fysiska butikerna kommer omformas. Butikerna kommer minska i storlek och bli viktigare för insamling av data, där t.ex. övervakningskameror och ögonscanning kan ge ny kunskap om konsumentens rörelsemönster. Även tekniska framsteg med smarta telefoner och utvecklade sökverktyg skapar nya köpmönster hos konsumenten och ger därmed ytterligare handelsmöjligheter, oavsett plats.

–Den fysiska butikens roll i framtidens detaljhandel är under förändring och den mobila handeln har fullkomligen exploderat. Exempelvis lanserades i våras Instagram-shopping i Norden, med betalningsmöjligheter direkt i appen. Efter att Google lanserade sin röstassistent på svenska så har både Ica och SJ hakat på trenden och det lär inte dröja länge innan detaljhandeln domineras av företag som använder sig av röststyrning. Vår rapport visar vilka trender de nordiska aktörerna måste haka på för att vara konkurrenskraftiga, och det är hög tid att börja tänka på morgondagen. Nu gäller det bara att den nordiska marknaden hänger med, säger Malin Andrée.

Du kan ladda ned hela rapporten här.