Inte bara produktnyheter på SAS digitala event

I förra veckan bjöd SAS Institute in till andra delen av sitt digitala event SAS Global Forum, och utöver att berätta mer om det nya strategiska partnerskapet med Microsoft, samt planerna för den nya versionen av AI-plattformen Viya 4, hade de även med talaren och författaren Simon Sinek som bjöd på spännande insikter om ledarskap och affärsmannaskap.

Liksom tidigare år var det en hel del nyheter och spännande talare som medverkade, och utöver 150+ olika sessions hade SAS dessutom byggt upp en hel konferensmiljö med ett utställargolv, forum för att få hjälp av experter, tävlingar och mycket mer, helt digitalt. Givetvis var det en hel del fokus på de förändringar vi ser i världen med såväl Covid-19 som Black Lives Matter-rörelsen, men SAS hade mycket mer att erbjuda än bara floskler om hur de hjälper företag under krisen.

En av de största nyheterna var givetvis det strategiska samarbetet med Microsoft, där Azure nu blir SAS primära molnpartner. SAS EVP, COO och CTO Oliver Schabenberger demonstrerade tillsammans med Scott Guthrie, EVP of Cloud and AI på Microsoft, hur de båda lösningarna sömlöst smälter samman för att göra det snabbare och enklare att utnyttja styrkorna med de båda respektive systemen. Fokus ligger dock inte bara på att integrera SAS AI-motor Viya med Microsofts molnplattform, utan även på att ta fram industrispecifika lösningar, skapa nya möjligheter kring IoT samt att driva utvecklingen av analys och AI framåt. Scott säger under presentationen att:

”Essentially it is the coming together of two long-standing and experienced leaders in our respective domains, and it is truly going to enable a better-together story.[…] It really supports the shared vision that we have together, which is to further democratize AI and analytics.”

Det var dock inte den enda nyheten som SAS hade att komma med. De avslöjade att senare i år kommer en uppgradering av SAS Viya till version 4. Den nya versionen kommer att höra hemma i molnet, och blir på så sätt snabbare och kraftfullare än tidigare versioner. Oliver Schabenberger menar att den nya AI-motorn kommer att underlätta företags digitala transformation och göra affärsintelligens till intelligenta affärer i molnet. Molnarkitekturen gör dessutom att företag kan köra analys och AI-funktioner oberoende av programmeringsspråk, datasilos, egen serverkapacitet eller AI-kompetens. Även om SAS ingått ett strategiskt samarbete med Microsoft, kommer Viya utöver Azure även kunna köras mot alla de stora molnlösningarna, såsom AWS, Google och OpenShift med flera.

SAS har under den pågående krisen även sett en ökad efterfrågan på digitala kompetenser och AI-kunskap. Därför har man inlett två stora program för att bidra till att få ut sådan kompetens på marknaden.

  • Dels har man ett program för att stötta utbildning inom AI och maskininlärning, där man både erbjuder egna kurser och utbildningsmaterial och dessutom uppmärksammar lärare och institutioner som bidrar till ökade kompetenser inom analys och data science. Priser i inte mindre än åtta kategorier delades ut till utbildare och studenter, och totalt fick över 60 personer mottaga utmärkelser under eventet.
  • Dels har man inlett ett samarbete med karriärplattformen Handshake, för att göra det enklare för SAS kunder att hitta nyexaminerade studenter med relevant kompetens inom analys och AI. Det kommer av att SAS sett en 30-procentig ökning i efterfrågan på kompetens kring just SAS-lösningar, och det här är ett led i att möta den ökade efterfrågan.

Det stora dragplåstret för eventet var dock föreläsaren och framtidsvisionären Simon Sinek, som tillsammans med Oliver Schabenberger pratade om ledarskap och vilken inställning som egentligen krävs i dagens företagsvärld. Simon har skrivit boken ”The Infinite Game” som fokuserar just på vad det är för värld som företag egentligen existerar i. Han säger under samtalet att Covid-19 pandemin faktiskt har bidragit till att fler företag ser mer till vad de själva har att erbjuda marknaden, snarare än hur de ska slå sina konkurrenter. Simon menar att den enda konkurrent du egentligen har är dig själv, och att företagande går ut på att finnas kvar på marknaden så länge som möjligt. Det finns nämligen inget sätt som du kan vinna i affärsverksamhet, för även om du är marknadsledande ena året, så är det inte säkert att du kommer att fortsätta vara det. Han menar vidare att om du agerar i affärsvärlden som om det gick att vinna så kommer det resultera i tre saker:

  1. Minskat förtroende för dig och ditt företag
  2. Minskat samarbete, såväl mellan medarbetarna, som med ditt företag och andra aktörer på marknaden
  3. Minskad innovation och utveckling

Du måste därför agera helt annorlunda mot vad många företag gör idag, och fokusera på hur du kan vara bättre idag än du var igår, snarare än hur du kan bli bättre än dina konkurrenter.

För dig som deltog i SAS Global (Digital) Forum fanns det därför massor med spännande information att ta del av, såväl vad gäller produktnyheter och användning av SAS produktportfölj, som nya perspektiv på ledarskap och affärsmannaskap. Missade du eventet så finns allt material inspelat, och du hittar det på SAS hemsida där du endast behöver registrera dig för att få tillgång till allt material.