Instant articles kommer till Android – leta efter blixtsymbolen i högra hörnet

Instant Articles är Facebooks inbyggda tjänst som “snabbladdar” artiklar (medan de är kvar i Facebooks miljö) kommer nu till meddelandeappen Messenger. Först ut är de med Androidlurar, skriver man på sin blogg. Under de kommande veckorna ska funktionen även komma till iOS-mobiler.

Facebooks Messenger är en starkt växande app, i synnerhet då man mer eller mindre tvingat alla Facebookanvändare att installera appen för att kunna chatta med sina Facebookvänner. Nu stärker man alltså meddelandeappen, och gör läsningen av artiklar snabbare – något som är bra för oss som gillar att dela nyhetsartiklar med vänner, men inte alltid sitter på bästa mobiluppkopplingen.

Facebooks Instant Articles lanserades i slutet av förra året för utvalda publicister, och sedan några månader tillbaka är den öppen för alla. Namnet “instant” kommer just från att artiklarna öppnas med en gång, utan laddningstiderna vid “vanliga” klick. Man vet att artikeln är “instant” om man ser en liten blixtsymbol i högra hörnet.

Läs mer: Instant Articles fungerar säger Facebook

Nu är detta förstås inte bara ett resultat av Facebookägarens Mark Zuckerbergs önskan om att göra internetlivet mer behagligt för vanliga användare. Det handlar om att få så många tidningsbolag som möjligt att gå med i Instant Articles, och placera sina annonser där.

Utöver de ökade reklamintäkterna får Facebook också ett tillfälle att hålla kvar oss i Facebooks miljö. Detta är inte minst viktigt nu när man hårdlanserar Messenger som den kommande porten ut mot nätet (med bots och andra hjälptjänster såsom flyg- och hotellbokningar).

Google, en av “fejjans” stora konkurrenter, har ju sin AMP (Accelerated Mobile Pages) av samma orsak. Just nu verkar dock Facebook vara på väg att få övertaget…

Om du vill bli bättre på att använda dig av nya metoder för din digitala annonskampanj så ska du klicka här.