Instant Articles genererar inte tillräckligt med intäkter

Facebooks satsning på Instant Articles var initialt något som många företag hoppade på. Men nu backar flera från att använda IA, eftersom de inte genererar tillräckligt med intäkter.
Det är nättidningen Digiday som rapporterar att flera amerikanska företag och publicister nu avstår från att använda Instant Articles. Med bara två år på nacken verkar det nu som att satsningen inte levererar vad den lovar. Dealen var att publicisterna fick behålla hela annonsintäkten om de själva sålt in den, annars tog Facebook 30% av intäkterna.
Men nu meddelar bland annat New York Times, som var en av de första att haka på Instant Articles, att intäkterna från Instant Articles minskat i jämförelse med länkar till den egna sajten. Konverteringen var även bättre genom den egna sajten än Instant Articles, något som ytterligare stärkt dem i beslutet att lämna verktyget.
Andra som minskat, eller helt slutat med Instant Articles är viralsajten LittleThings, finanstidningen Forbes och techsajten Quartz och modetidningen Cosmopolitan. Alla fyra har arbetat med och experimenterat kring användandet med Instant Articles, men resultatet förblir detsamma, intäkterna är för låga.
Läs även: Instant Articles fungerar säger Facebook
I Sverige är sajten KIT den största användaren av Instant Articles, och såväl redaktionellt som kommersiellt materiel släpps via IA. Men övriga publicister har varit mer tveksamma, ett drag som nu kanske visar sig var smart.
Facebook har å sin sida tvingats visa upp en sällan skådad sida av svaghet, då de nu ger publicisterna nya alternativ för annonsering och prenumerationer. Men NYT menar att de inte helt stängt dörren och för närvarande för de samtal med Facebook om nya lösningar. De har i dessa senaste samtal dessutom uppfattat Facebook som ”mer uppmärksamma och ansvarstagande för de frågor vi fortsätter lyfta” säger Kinsey Wilson på NYT.
Resultatet gäller dock inte för alla, tidningen Washington Post fortsätter att publicera alla sina artiklar via Instant Articles och tidningen Slate såg en 41-procentig ökning i antalet prenumeranter på sitt nyhetsbrev tack vara IA. Så resultatet beror sannolikt på hur din affärsmodell är uppbyggd. För vissa fungerar Instant Articles fantastiskt bra, medan det för andra är bättre med andra annonsmodeller. Men du vet inte förrän du testat.