Med Instant Articles ska Facebook bli publicist

Facebook vill ta över publicisternas roll på nätet. Med sina nya tjänst Instant Articles närmar sig publicisterna med tassande steg.

Med tjänsten Instant Articles ska Facebook locka till sig publicisterna och erbjuda dem en förbättrad kanal till sin publik samtidigt som Facebook behåller publiken på sin plattform.

instant_articles_1

Med Instant Articles ska det gå snabbare att se en artikel på Facebook än som idag en rubrik, ingress och länk som användaren måste klicka på för att sedan komma till publicistens sida. Facebook tycker det är mycket mer effektivt om hela artikeln istället laddas in direkt på Facebook så användaren slipper att lämna plattformen.

När du närmar dig artikeln i ditt flöde börjar Facebook att ladda artikeln så att den är redo att läsas när du är redo. Förutom att det går snabbare att läsa artikeln kan du även följa skribenten, koppla bilder till en karta, kommentera och ge tummen upp.

instant_articles2

Till en början kommer publicisterna Times, BuzzFeed, The Atlantic, National Geographic, NBC News, The Guardian, BBC News, Bild och Der Spiegel att använda Facebook för sina artiklar.

Mediehusen som samarbetar kan antingen välja att sälja sina egna annonser och då behålla hela intäkten eller låta Facebook sälja annonserna och då få en del av intäkten.

Än så länge finns Instant Articles bara i appen och för Iphone. Men en Android version lär nog inte dröja länge.

> Läs mer här