Instagram “Stories” – så tar man efter Snapchat

Fotoappen Snapchats signatur har ju (hittills) varit 24-timmarsversionen av inläggsflödet, Snapchat Stories – där inga inlägg lever längre än ett dygn. Nu kommer dock Instagram ut med en egen funktion, som också heter Stories, och som också innebär kortlivade inlägg. Man skäms inte för att ha snott Snapchats idé, heller.

Den nya funktionen, Instagram Stories alltså, lanserades nyligen på Insta’s egen blogg. I stort sett verkar det vara samma sak som Snapchats variant; användare kan göra inlägg (videos eller bilder) som ligger kvar under 24 timmar. Man kan även, precis som på Snapchat, rita, skriva och lägga på filter över inläggen.

Läs mer: Varumärken som engagerar mest på Instagram

Vill man inte att mamma ska se spännis-bilderna från gymmet eller gårdagens fest så kan man också blockera valda följare från att se inlägget, utan att för den delen blockera andra inlägg från att visas för samma person (mamma då, till exempel). Ja, om nu Instagrammare ens har fester? Förlåt, jag minns inte längre skillnaden mellan Snapchat och Insta…

Man skäms förresten inte för att ha rakt av tagit Snapchats hela idé. Till TechCrunch så säger VD:n Kevin Systrom att “Snapchat förtjänar all ära” för idén, men att det “inte handlar om vem som uppfann vad. Det handlar om ett format och hur man använder den på sitt eget sätt i ett nätverk”.

Det vore å andra sidan rätt pinsamt om man inte erkände att Snapchat var först – likheterna är ju för många. Instagram Stories ska nu lanseras för alla i hela Instagramvärlden, och du hittar du högst upp i appen.

Förresten, hur Hipster-Snapchat är inte introduktionsvideon!?