Instagram stjäl inte bara från Snapchat

Nu lanserar Instagram sin senaste uppdatering. I och med den kan du nu klicka på en bild och spara den i en samling med liknande bilder, visst låter det en hel del som Pinterest?
Att ett socialt nätverk fokuserat på bilder gör det möjligt att samla bilder du tycker om känns ju inte så kontroversiellt, om det nu inte vore för att funktionen är skrämmande lik Pinterests. Den stora skillnaden är att alla dina samlingar är privata, och du delar dem således inte på samma sätt som du gör på Pinterest, i alla fall inte än.
Funktionen gjordes initialt tillgänglig i en betaversion under december, och Instagram menar att hela 46% av användarna har sparat minst en bild i den nya samlingsfunktionen. Dessvärre sägs det inget om hur många som kontinuerligt sparar bilder i olika samlingar, något som på allvar skulle ge en indikation om funktionens möjlighet att konkurrera med Pinterest.
Läs även: Instagram fortsätter kopiera Snapchat
Eftersom samlingarna dessutom inte är publika finns det mindre möjlighet att faktiskt tjäna pengar på den nya funktionen. Att låta influencers skapa samlingar som delvis är sponsrade skulle kunna vara ett sätt att driva mer sponsrad trafik på ett sätt som inte känns påträngande för användarna. Därför verkar det troligt att dessa samlingar inom kort kommer gå att göra öppna för andra, och inte bara som privata fotosamlingar. Att kunna dela olika samlingar med varandra kan även vara ett ytterligare sätt för användarna att interagera med varandra.
Exakt var Instagram vill ta vägen med den nya funktionen är inte helt klart, men att de vill att användarna ska spendera med tid på Instagram än på Pinterest står i alla fall klart. Om de kan konkurrera ut Pinterest återstår dock att se, i synnerhet som Pinterest kopplat sig starkare till olika försäljningskanaler för att göra det enklare för användarna att köpa det de ser. Det finns därför en möjlighet att Instagram är på väg åt samma håll.