Instagram rekommenderar annons-partners

Bildsajten Instagram startade utan annonser och växte snabbt till världens viktigaste mötesplats för visuell kommunikation. Sedan två år vill ägarna, Facebook, tjäna pengar på de 400 miljoner användarna. Kommer kidsen att acceptera det?

Senaste greppet i raden av allt bättre service till annonsörerna, är att Instagram nu lanserar en lista på 40 kommunikationsbyråer världen över som de rekommenderar annonsörerna att samarbeta med. Vi bestämde oss för att kolla upp hur bra Sverige ligger till i ett så snävt urval och blev i första rundan positivt överraskade. Hela tre av 40 företag, 7,5 procent, står listade som hemmahörande i Sverige. Det låter för bra för att vara sant och det inser man att det är när exakt samma tre företag också är listade i Norge, Danmark och Finland. Vid en närmare kontroll visar det sig att inget av företagen är hemmahörande i Sverige och att bara ett av dem, Salesforce Marketing Cloud, ens har ett fast säljkontor i Sverige.

Sedan kan man förstås fråga sig vad geografisk hemvist har för betydelse i dagens digitala värld. Instagram är ju globalt och alla leverantörer nås via datorn och då kanske det inte spelar någon roll om din kommunikationsexpert sitter i Sundbyberg eller San Diego?

Läs mer om Instagrams sätt att tjäna pengar här.