Instagram kopierar Snapchat (igen) och inför sökbara Stories

Bara två månader efter att Snapchat lanserade möjligheten att söka efter stories baserat på plats, hashtag etc, så inför Instagram samma funktion. Dock skiljer sig de två lite åt.
På Instagram har du länge kunnat bygga din egen Story, men nu blir det möjligt att söka bland alla stories baserat på plats eller hashtag. När du markerat din Story med antingen en platsmarkör, hashtagmarkör eller har en hashtag i texten indexerar Instagram din story och gör det möjligt för andra att se den.
Till skillnad från Snapchat så ber dock Instagram inte om lov, utan om en story uppfyller något av de kraven så indexeras den. Dock kan du bara se stories som är publika eller som dina vänner lagt upp.
Snapchat har å andra sidan valt att lägga upp sin sökfunktion enligt följande: Användaren måste själv skicka sin story till Snapchats ”Our Story”. Men när väl det är gjort indexeras bilderna baserat på text, emojis, stickers, filter, geotaggar, metadata samt låten en bildigenkänningsalgoritm undersöka bilden för att hitta landmärken.
Instagram arbetar därför med färre parametrar, men ber inte om lov, medan Snapchat satsar på att indexera varje bild på ett omfattande sätt, men bara om användaren själv vill det.
Vad resultatet av de två olika sätten att göra det kommer att bli återstår att se. Instagram har ca 200 miljoner dagliga användare, och Snapchat 166 miljoner. Så sannolikt kan Instagrams mer burdusa sätt att komma åt informationen göra att de snabbare skapar bättre täckning av kända platser eller stora händelser. Däremot kommer nog Snapchat att kunna ge en mer detaljerad bil, om än med lite längre fördröjning.
I samband med denna nyhet lägger Instagram även till funktionen ”Arkiv”. Genom den kan en användare ”ta bort” bilder från sitt flöde, men ändå spara dem i sitt arkiv. På så sätt går det att ta tillbaka en bild vid ett senare tillfälle om det skulle vara önskvärt.
Hela poängen med dessa sökbara stories är att få användarna att stanna kvar längre. Genom att ge tillgång till många fler perspektiv än bara genom dina vänner hoppas både Snapchat och Instagram att användarna ska spendera mer tid i appen. Dessutom går det nu lättare att följa event eller stora världshändelser direkt i det sociala nätverket, vilket gör behovet av nyhetsflöden eller andra informationskanaler överflödiga. Något som givetvis vore deras stora dröm att ha användare som var helt exklusivt knutna till dem, men det lär inte bli verklighet inom överskådlig framtid. Snarare verkar olika nätverk fylla olika syften, och vissa av dessa syften vill många undvika att blanda samman, exempelvis arbete och fritid.