Instagram har ökat mängden synliga annonser

Om du har upplevt dig alltmer överöst med reklam på Instagram är du inte fel ute – nu bekräftas en massiv ökning av branschorganisationen Brand Networks.

Brand Networks – ett nätverk för marknadsföring, och en av Instagrams reklampartners – har nyligen publicerat data som bekräftat en tydlig ökning av annonser under det sista halvåret 2015.

Siffran har gått från 50 miljoner “ad impressions” (alltså antalet gånger då en annons hämtats från sin källa, oavsett om den klickats eller inte) i augusti 2015, till 100 miljoner i september och 650 miljoner i december samma år. Brand Network förväntar sig att denna trend kommer fortsätta under det första kvartalet detta år, och kan mycket väl sluta i en miljard annonshämtningar i mars 2016.

Läs mer: Facebook noterar stark uppgång – mobilannonsering ger resultat

Facebook verkar alltså väldigt angelägna om att dra in så mycket pengar som möjligt från Instagram, och gör det dessutom helst med videoinnehåll – i vissa fall upp till 92 procent av en dags annonser. Det sägs också att man gärna tar lite extra betalt från större företag med specifik publik, som exempelvis större modehus.

Frågan är förstås om man inte riskerar att avskräcka användare från den sociala fototjänsten med ett sådant massivt annonsuppsving – och Facebook har inte rapporterat om någon ökning i antalet användare sedan man slog 400 miljonersbarriären i september förra året.