Instagram: Gör det rätt och gör det bra

Så, jag återkommer ofta till just Instagram – hur man som företag bör göra och hur man gör saker rätt. Jag är själv en aktiv användare som totalt sett har tusentals följare och under mina år som marknadsansvarig och som privat användare har jag lärt mig ett och annat. För vad fungerar egentligen?

Jag följer en del företagskonton och jag brukar ibland stanna till och reflektera över vad de gör bra och mindre bra. En sak som många företag missar är att engagera sig tillbaka till sina följare, för det är ofta deras följare lämnar fina kommentarer men också frågor. Varför svarar man inte på dessa eller säger tack för att man fått beröm?

En del företag är också helt uppe i att posta om sig själva. Produktbild efter produktbild… ganska opersonligt i längden. Bra företag tycker jag är de som repostar bra bilder, till exempel genom att bevaka en hashtag för sitt varumärke. Företaget Barebells tycker jag gör detta riktigt bra, de är också väldigt aktiva och svarar både på kommentarer och privata meddelanden. Barebells kör också en del tävlingar som är väldigt generösa vilket medför att de får en massa deltagare och därmed bra publicitet.

Idag är det inte så lätt att synas i bruset, detta är det många som pratar och skriver om. Med andra ord är det inte fel att se till att man syns i andras kanaler, dvs genom att skaffa ambassadörer. Inom träningsvärlden är det väldigt stort med ambassadörer – detta innebär att en användare blir sponsrad med produkter som denna sedan ska marknadsföra vidare i sina bilder och eventuellt även tagga företaget. Det är viktigt att dessa budskap känns som en del av personens vardag och förekommer på ett naturligt sätt. Många kända bloggare är ambassadörer för ett flertal varumärken. Det är smart av företagen och det kostar dem inte speciellt mycket om man jämför med vad en stor marknadsföringskampanj kan kosta.

Så – gör det smart. Tänk till. Hitta ambassadörer och var aktiva. Bevaka hashtags för era varumärken och företagsnamn och se helt enkelt till att ni känns intressanta att följa. Även om ni gör det bra tar det tid att bygga en närvaro på en så stor plattform, så ha tålamod och ge inte upp.

Mitt egen Instagramkonto: sdfriberg
Där har jag fokuserat på fräscha och snygga bilder i kombination med att lägga ut träningspass, recept och övriga träningstips. Det skapar ett mervärde för alla följare som gillar att träna eller vill komma igång.