Instagram funderar på att dela med sig av inktäkterna

Facebook-ägda Instagram vill att vi skapar mer innehåll – och funderar därför på möjligheten av att dela med sig av intäkterna, så kallad “revenue sharing” eller intäktsdelning.

Carolyn Everson, vice marknadschef från Instagrams ägare, Facebook, har i en intervju med Bloomberg TV sagt att företaget ser över möjligheterna att dela med sig av intäkterna från nyheter, sport, kändisar och “övrigt innehåll”.

Innehållskapande är avgörande för Facebook och Instagram, och företaget “vill vara en tung distributionsplattform och vi försöker hitta olika sätt för att hjälpa skaparna av innehåll att tjäna pengar på den”, sade hon och tillade: “Vi ser över metoderna för intäktsdelning”.

Instagram har växt en del, och med 400 miljoner aktiva användare växer man faktiskt snabbare än vad Facebook gjorde under sina första dagar.

Flera av de företag som vanligtvis annonserar på Facebook börjar därför öppna ögonen även för Instagram, något som enligt Everson skapar en viss “crossover”-effekt mellan de två plattformarna.

Faktum är att Instagram också är en betydande intäktskälla för Facebook, och förväntas generera 15 procent av bolagets annonsförsäljning under 2016. Och med 200 000 annonsörer (varav många är småföretagare) är det inte heller så konstigt.

Everson öppnade i intervjun även för möjligheten att “monetisera” VR-headsetet Oculus Rift – men hur en sådan modell skulle kunna se ut ville hon inte gå in på ännu.

Läs mer: Nu kan du se räckvidd och engagemang på Instagram – så att du börjar annonsera