Instagram bemöter kritiken om Snapchatstölder

Instagram har under lång tid kopierat så gott som allt som Snapchat har kommit på. Under en paneldebatt bemötte Instagrams produktchef kritiken, och han är inte ångerfull. ”Det är helt enkelt så techbranschen fungerar”.
Just nu pågår TechCrunch Disrupt NY och under en paneldebatt blev Instagrams produktchef Kevin Weil utfrågad om deras kopiering av Snapchats idéer och format. Hans svar var ganska entydigt: ”Jag tycker ärligt talat att det vore löjligt av oss om vi sa ’Åh se vilken bra idé där borta som uppfyller ett behov som människor har av att dela upplevelser i sina liv? Eftersom en person redan gjort det så kan inte vi göra samma sak’”. Weil ser med andra ord inget problem med att Instagram kopierar från Snapchat, eller någon annan för den delen.
Som Instagram ser det tar de en idé och gör den tillgänglig för en mycket större publik. Det är med andra ord en självklarhet att du antingen hänger med i utvecklingen eller blir knuffad åt sidan. Målet är att göra Instagram bättre för användarna och då är kopiering bara ett medel för att nå målet.
Weil fick även frågan om det kunde anses hedersamt att stjäla idéer på det här sättet. Han menade då att det inte går att bedöma strategier i termer av hederligt eller ohederligt. Det handlar om en större bild än så menar han.
Så trots att Silicon Valley stoltserar med sin innovativa anda verkar många företag lägga fokus på att snabbast kunna dra nytta av befintliga uppfinningar. Men risken med att stora bolag tar mindre bolags idéer och gör dem till sina är att det blir svårare att lyckas som uppstartsbolag. Resultatet av det blir att det snart inte kommer finnas några att kopiera från.
Samtidigt är det inte ett problem som det finns någon bra lösning på. Att se en idé och utveckla ett liknande koncept är ju ingen ny företeelse. Men frågan är när kopiering blir plagiat. I musikbranchen finns exempelvis begränsningar i hur mycket från en befintlig låt du får ta innan du anses ha kopierat hela låten. Det kanske går att hitta ett liknande koncept i teknikutveckling för att se till att fortsatt utveckling stimuleras.