Inofficiell sökfunktion för Facebook

Facebooks sökfunktioner har enligt många blivit alltför krånglig och ineffektiv. Men för den som vill prova på något annat finns nu en sökfunktion som kan hjälpa dig att hitta det där snygga exet från gymnasiet.

Det är tyvärr enbart aktuellt för amerikanska användare för tillfället – det vill säga dem som fått “fejjans” senaste häftiga sökfunktioner, så kallade “graph search”. Denna sökfunktion är tänkt att fungera på ett nytt sätt, med meningar som “vännen P’s vänner som heter A och gick på T’s högskola”. Många av de som testat har ansett den för krånglig och tungrodd.

Läs mer: Facebook smygtestar ny profilsöksfunktion

Därför har Michael Morgenstern, en filmmakare från San Fransisco, skapat en egen sökfunktion – Search is Back – som ska fungera lite som den vanliga, fast bättre. Man kan filtrera sökresultaten med kön, ålder, relationsstatus, ursprungsort med mera.

Som om inte det räckte kan man även söka på statusuppdateringar, event och foton. Faktum är att man kan stalka ganska mycket, om man nu är sådan, genom att se vilka som taggats i en viss bild, kommenterat den eller lajkat. Kanske inte helt optimalt för det bittra exet, ändå…

Det är förresten noga att ha språket inställt till US, också. Vidare kan det vara värt att prova på funktionen snart – även om den för tillfället inte uttalat förbjuds av Facebook, så är det ändå en form av gråzon och det kan vara en tidsfråga innan sidan tvingas lägga ner.

Men det är ändå intressant att se möjligheterna, och det återstår att se om Facebook själva kommer att ta efter idén – och om vi får se den i Sverige.