Innovationschefen avslöjar vad som väntar runt hörnet

Michael Kazarnowicz är en kille som lever internet på alla sätt och vis. Han föreläser, håller i kurser, är en Gaymer och bland annat intresserad av smarta hem, augmented reality och internet of things. Vi frågade Michael om hans vision för framtiden. Vad är det som dyker upp runt hörnet? Läs hans spännande svar i denna artikel.

Vad gör du om dagarna på jobbet?

Hittills har de jag pratat med förutsatt att “innovationschef” handlar om att komma på nya saker. Jag tror att många drar omedvetna paralleller mellan “innovation” och “uppfinning”. Innovation för mig är dock mycket bredare, och kan handla om processer snarare än saker till exempel.

Med det sagt: än så länge vet jag inte exakt, eftersom jag börjar på Pronto 1 juni. Det jag däremot vet är att innovation för mig handlar mer om att skapa förutsättningar för innovation än att vara den som hela tiden kommer på nya saker. Innovation handlar mycket om ledarskap, oftast har de man jobbar med svaren och behöver bara veta vilka frågor de behöver ställa sig. Det handlar mycket om att inspirera, skapa förutsättningar och ställa rätt frågor snarare än att komma med svar.

Vad tror du händer på nätet runt hörnet? Alltså inte om fem eller tio år utan om några månader.

Jag tror att något som är närmare än många tror är “förstärkt verklighet” (augmented reality). Microsoft har sin Hololens som enligt rykten är så pass klar att den finns på marknaden inom tolv månader. Google har ju investerat tungt i Magic Leap som gör något liknande men är mycket hemlighetsfulla med sin produkt än så länge. Jag tror att Hololens till en början skulle vara något som bara används på (vissa) kontor och ser paralleller till när den stationära datorn kom – den hade i början begränsade funktioner som främst användes på kontor.

Jag tror också att vi kommer att se en explosion av röststyrning av enklare saker hemma. Jag blir inte förvånad om Apple släpper en Apple TV med Siri inbyggt så att du kan sköta Homekit-kompatibla enheter med den. En oberoende aktör som är väldigt intressant här är IFTTT, som redan har kopplingar till massa mjuk- och hårdvara. Jag blir inte förvånad om Google eller Samsung skulle försöka köpa upp dem.

Vad är den viktigaste utvecklingen på nätet som vi bör uppmärksamma och varför?

En sak som jag tror att vi som personer måste uppmärksamma och göra något åt är den negativa attentionalismen, när personer eller organisationer medvetet provocerar för att få vår uppmärksamhet och få oss att prata om dem. Om vi alla skulle sluta ge uppmärksamhet till såna som utan substans törstar efter det skulle nätet bli betydligt bättre. Jag skrev lite om det här.

Två andra saker som är viktiga: säkerhet och integritet. Säkehet främst med tanke på att allt fler saker hemma blir uppkopplade. Gränsen mellan “nätet” och “hemmet” suddas ut, liksom gränsen mellan “digitalt” och “fysiskt”. Integritet därför att det börjar utkristallisera sig ett A-lag, där integriteten är högre (men kostar) och ett B-lag, där okunskap och/eller dåligt med pengar gör att man måste sälja ut sin integritet. Jag tänker främst på att Apple till exempel inte behöver sälja data (och i vissa fall går långt för att skydda användare) medan Google går lite åt andra hållet. Apple-enheterna är också mycket dyrare. Ett annat exempel är AT&T som i USA nu erbjuder att inte spåra dina förehavanden på nätet för en avgift av minst 240 dollar om året.

Vilka två företag tycker du skulle gå ihop i en gemensam tjänst på nätet, om du fick bestämma?

Apple och Google. Google är betydligt bättre på data. Deras kartor funkar bättre, deras röststyrning ligger fortfarande långt före Apples. Google Now är en betydligt mer funktionell och “intelligent” assistent än Siri. Apple däremot är fantastiska på hårdvarudesign och upplevelser. Kombinera Apples hårdvara och front-end (och integritetstänk) med Googles back-end så har du en fantastisk produkt.