Ingvar Kamprad får Nordens språkpris för "Lingon" och "Tupplur"

Ingvar Kamprad och IKEA har fört Ivar, tupplur och lingon ut i världen. För det får han Nordens språkpris. En läxa för svenska marknadsförare att vi inte alltid behöver använda engelska för att visa upp oss utanför gränsen.

När Ingvar Kamprad bestämde sig för att ge IKEA-möblerna skandinaviska namn istället för produktnummer, berodde det på att han som dyslektiker hade problem med siffror.

I sin motivering lyfter juryn fram att Ingvar Kamprad och IKEA har bidragit till att människor både inom och utanför Norden fått upp ögonen för nordiska språk och för nordisk kultur: “På samtliga IKEA-varuhus serveras i dag skandinaviska specialiteter i restaurangen, skyltar med ”Tack” och ”Hej då” möter kunderna och möbelnamnen översätts inte. Därmed lär sig också alla i Norden att det heter lingon, godis och glass, sovdags, tupplur och gäspa på svenska.
“Jag är mycket tacksam över att Föreningen Norden tilldelar mig ett så prestigefullt pris. På IKEA lägger vi alltid stor vikt vid att marknadsföra det unika med skandinavisk kultur och våra skandinaviska värderingar. Detta är kärnan i vår strategi och en del av det som göra IKEA till vad det är idag – ett framgångsrikt, globalt möbel-och heminredningsföretag. Eftersom jag har kämpat med dyslexi hela livet förstår jag verkligen hur viktigt språk är, kanske bättre än många andra,” Ingvar Kamprad.
I juryn finner vi: Olemic Thommessen (ordförande), Leif Holst Jensen, Guri Melby, Hilde Sandvik och Rune Mørck Wergeland.