YouTube är världens största användardrivna online-video databas där över 400 timmars video som laddas upp varje minut. Samtidigt säger allt fler företag och annonsörer upp sitt avtal kring annonsering på plattformen, ett problem som trots löften om bättring saknar en enkel lösning.
Att Google och YouTube har det kämpigt har knappast undgått någon. De senaste veckornas avslöjanden om att reklamkampanjer visas tillsammans med terrorfilmen och hatkampanjer har fått en rad stora företag och organisationer att säga upp eller frysa sina annonsavtal. Hittills har det huvudsakligen rört sig om brittiska annonsörer, men nu börjar även amerikanska bolag se över avtalen med YouTube och Google.
Wall Street Journal rapporterar att annonser från företag som Coca Cola, Amazon och Microsoft fortfarande visas i samband med rasistiska, homofoba och antisemitiska budskap. Detta har fått företag som PepsiCo, Walmart, Starbucks och General Motors att dra tillbaka sina annonser. De gör det dessutom inte bara från YouTube, utan flera företag väljer att avsluta all sin annonsering med Google. Företagen menar att om Google inte har koll på sina egna kanaler, hur ska de då kunna kontrollera annonser i tredje-parts kanaler.
Det finns två huvudsakliga problem som gör det svårt att hitta en lösning för Google.
- YouTube har skapas med förutsättningarna att det är en ”safe-space” för individer att ladda upp lite vad som helst. Det finns mycket få restriktioner för vad som får laddas upp på YouTube, vilket gör att många radikala budskap hittat dit. Ett krafttag kring vad som får laddas upp riskerar att driva användare från plattformen då det inte längre går att ladda upp eller titta på vad som helst.
- Det finns enorma mängder data, och med den stora mängd som dagligen adderas till plattformen blir det i princip omöjligt att kontrollera så varje varumärkes annonser syns i ”rätt” sammanhang. AI i all ära, men hur ska AI kunna avgöra vad som är bra eller dåligt i det här sammanhanget. Google har meddelat att man avser skapa AI som kan kontrollera uppladdat material för ”offensive language and other content”. Men det går inte att automatiskt screena bort filmer baserat på vissa ord, eftersom såväl propagandafilmer som nyhetsrapportering använder samma ord. Det krävs därför AI på en nivå som ännu inte existerar, och utvecklingen kan ta flera år, år som Google inte har eftersom annonsörerna redan håller på att tappa förtroendet.
Hur Google ska ta sig ur den här rävsaxen är därför en svår fråga. Det finns såväl kulturella som tekniska utmaningar, där alla handlingar riskerar att driva iväg antingen användare eller annonsörer. Olyckligtvis behöver Google båda två för att kunna fortsätta driva en framgångsrik verksamhet, och frågan är om vi nu ser början till slutet på Googles regentskap?