Enligt en nyutkommen studie är det mycket vanligare med beroende av sociala medier än vad man tidigare trott. Ja, ärligt talat – hur många gånger har du tagit upp mobilen bara den senaste timmen för att kolla “fejjan” eller “insta”?
Det är sajten Computerworld som skriver om studien från Cornwell Information Science. En av undersökningsområdena visar på det svåra för många att “sluta” med Facebook eller andra sociala medier – något undersökningen kallar “social media reversion”.
Man har gått igenom resultat från sidan 99daysoffreedom.com, ett experiment där användare ska försöka låta bli sociala medier under just 99 dagar. Majoriteten av de som tror sig kunna klara utmaningen återvänder till de sociala medierna – främst Facebook – efter bara några dagar.
Läs mer: Vi är helt klart beroende av våra mobiltelefoner
Det är nätverkseffekten som är “skurken” – “alla måste vara på Facebook eftersom alla är på Facebook”, ungefär. Konstruktörerna bakom sociala medier vill att du ska återkomma ständigt också. Notifikationer, “clickbaits” och oändliga mängder klickbar information och underhållning skapar ett beroende efter mer och mer.
En lösning – om man får tro Computerworld – är att försöka hålla sig till ett besök på sociala medier per dag. Om man inte kan det så har man ett beroendeproblem. Svårt? Ja, skrämmande faktiskt.
Om du vill kan du testa om du pallar hela 99dagar själv på 99daysoffreedom. Personligen tänker jag inte låtsas att jag kan klara med än någon dag…inte med full täckning i varje fall.
Bildkälla: shutterstock.com