Inforgraf – så funkar influencers på sociala medier

Influencers – framgångsrika personer på sociala medier och vars åsikter kring en produkt kan ge enorma framgångar för ett företag. De kan vara stjärnor och tjäna miljoner – eller så kan de vara “mikro-influencers”. Medieplattformen Bloglovin har kollat upp hur de prioriterar olika kanaler, och man har också kollat på relationen mellan bloggare och företag. Allt presenteras i en snygg infograf som vi kan presentera här.

Många influencers är alltså numera så kallade “mikrobloggare”, också kända som mikro-influencers. Dessa bloggare har få följare jämfört med superstjärnorna, men har hittat en egen nisch som de kan hålla till i – något som ändå ger dem stort inflytande och därmed viktiga för marknadsföringen.

Läs mer: Hon är sociala mediers största drottning – tjänar 4,7 miljoner per inlägg

Man kan tjäna en bra peng som en influencer. Nyligen rapporterades i flera medier om Kenza Zouiten, en bloggerska och modeentreprenör som redovisar inäkter kring 5,1 miljoner kronor – allt för sitt privata aktiebolag Kenza Zouiten AB.

Bloggerskan tjänar i snitt 400 000 kronor i månaden på att ha sin blogg, och framförallt sitt Instagramkonto (med 1,5 miljoner följare. Som synes är hon inte någon mikroinfluencer – men ger en fingervisning kring hur viktiga sådana som hon kan vara för ett företag. Enligt Breakit så är vissa annonsörer redo att betala 100 000 kronor för exponering i sociala medier – en stor summa för många av oss.