Idag lanseras Apple Pay i Sverige

Bekräftade uppgifter från Apple gör gällande att deras betaltjänst Apple Pay idag lanseras i Sverige, Finland och Danmark. Ett avtal har slutits med Nordea och det går från och med idag att betala med Apple Pay på bland annat Pressbyrån, 7-Eleven och Elgiganten.
Apple Pay är en kontaktlös typ av betalning där dina kortuppgifter finns lagrade i appen Wallet, och du bekräftar betalningen med telefonens fingeravtrycksläsare. Men att kunna betala i butiker menar Apple är inte nog. De håller just nu på med en Swish-liknande funktion för att kunna föra över pengar mellan privatpersoner genom att använda Siri eller iMessage. Funktionen kallas Apple Pay Cash och håller just nu på att testas bland Apples egna anställda för att kunna lanseras senare i höst.
Apple Pay finns i och med dagens lansering på 20 marknader, som tillsammans står för 70 % av världens korttransaktioner. När det kommer till kontaktlösa betalningar står Apple Pay dessutom för närmare 90 %, och är därmed helt i en egen klass på de marknader där de finns. Frågan är dock om de NFC-betalningar som idag går att göra med kort, och som bland annat finns i Londons tunnelbanesystem, räknas in i Apples beräkningar. På allt fler marknader går det att betala genom att hålla kortet i närheten av betalmaskinen och summor upp till 200 kr kan betalas utan att behöva slå någon pinkod. I praktiken är detta också en typ av kontaktlös betalning, även om det innefattar att fysiskt ta fram kortet istället för att sköta betalningen direkt i telefonen.
Läs även: Världens första tågresa betald med chipimplantat
I dagsläget kan ca 4000 kortutgivare koppla sitt kort till Apple Pay, och med lanseringen i Norden når Apple ytterligare en köpstark och teknikvänlig marknad. Det är dock irriterande att Apple, trots att de har NFC i telefonen, endast gör tekniken tillgänglig för sin egen betaltjänst. Att låsa upp NFC i telefonen och göra den tillgänglig även för andra typer av tjänster skulle vara en stor fördel när allt fler funktioner går att utföra med NFC. Men förhoppningsvis är det bara en tidsfråga innan de tar även det steget.