IAB Tech Labs köper DigiTrust för att skapa standardiserat webb-ID

Företaget DigiTrust skapades ur en arbetsgrupp på IAB och lanserades officiellt 2014. Nu köps företaget upp av IAB Tech Labs, och målet är att skapa ett standardiserat webb-ID som kan göra det enklare för publicister och annonsörer att identifiera och koppla ihop sidor med varandra.

Det finns inga uppgifter om hur stor summa DigiTrust köptes för, men det står klart att DigiTrusts VD Jordan Mitchell kommer att ingå i IAB Tech Labs. Företaget kommer dessutom, enligt uppgifter från Dennis Buchheim, senior vice-president och general manager på IAB Tech Labs, att fortsätta fungera som en egen enhet. Däremot kommer personer från IAB att få tillgång till DigiTrusts arbete.

DigiTrust har sedan starten 2014 jobbat för att skapa ett standardiserat sätt att identifiera webbsidor och dess ägare. Som det ser ut idag måste en publicist ha ett flertal olika identifikatorer för att kunna koppla ihop sig med annonsörer, annonsnätverk, DSPer, SSPer med flera. Det innebär ett stort arbete, och tynger dessutom ner sidorna och gör annonstransaktionerna långsammare. Ett enhetligt ID skulle därför kunna hjälpa alla led i kedjan att bättre kommunicera med varandra.

I slutet av 2017 meddelade DigiTrust att de hade 40 olika aktörer som gått med på att använda den nya standarden. Bland dessa fanns 14 publicister och 29 Adtech-företag. Med resurserna från IAB Tech Labs får vi se om arbetet med att implementera standarden kan gå snabbare, och nå en större publik.