IAB missar helt poängen i debatten om reklamblockerare

När du läser rekommendationer från IAB Sverige om hur publicister ska hantera reklamblockering får du ta del av information om reklamtrötthet, laddningstider, detektering, deaktivering, värdeväxling och flera onödiga ord. Det finns bara ett ord som borde stå i alla dokument från IAB om reklamblockering.

Ordet är R E L E VA NS 

Användare är inte av ren princip emot reklam. De vill däremot vill slippa reklam som inte är relevant för dem.

Här kan du läsa flera artiklar som vi skrivit på Dagensanalys.se om relevans.

Ett av de viktiga budskapen i IABs riktlinjer för ett Annonsvänligt Sverige lyder: “Annonsvänligt Sverige inkluderar viktiga riktlinjer gällande maxfrekvens för retargeting och riktlinjer kring nedstängning av större annonsformat”.

Klart att ingen vill se annonser på en vara om och om igen som de redan köpt. Vad är poängen med det? Inte heller vill man se en stor fet annonstavla som tar över hela sidan när man vill gå in på sajten. Men dessa riktlinjer tar fortfarande inte upp huvudfrågan. Du vet vad jag tänker skriva nu, eller hur. Ordet är igen R E L E VA NS.

Det är heller ingen idé att hitta en balans av annonser som besökare kan tolerera i utbyte om information eller tjänster såsom ett Annonsvänligt Sverige försöker få till. Då lurar man ju alla – annonsörerna, användarna och sig själva. Vem vill ha annonser som man tolererar i jämförelse med annonser som är intressanta för att de är relevanta? Det är inte logiskt att vara nöjd med den uppgörelsen.

Ryktet i branschen viskar att en majoritet av de som jobbar på en publicist använder själva en reklamblockerare. Till och med de som står för innehållet orkar inte se annonserna.

Om jag köper en tidning som handlar om bilar så förväntar jag mig att få se bilannonser. Halva tidningen är bilannonser men det gör inget, eftersom de är relevanta. För mig tillför bilannonserna ett värde när jag läser tidningen. Jag har ingen vilja att blockera dessa annonser eftersom de är relevanta för mig, då jag är intresserad av bilar för stunden. Det betyder inte att jag vill ha bilannonser hela tiden, utan bara i stunden när jag är intresserad av bilar.

Tänk dig nu att du sitter på dass med en tidning om bilar. När du öppnar första sidan möts du av en helsida där ICA säljer kyckling för 29:90. Du bläddrar vidare och läser om bilar tills du kommer till en annons från LeoVegas där de erbjuder dig att spela enarmad bandit med 200 kronor som startpott. Du fortsätter att läsa tills du möts av en annons från Klippoteket som erbjuder löshår för 799 kronor. Du lär garanterat tänka “för i helvete röker de crack på redaktionen” och aldrig mer köpa tidningen.

Vi bygger bilar som kör på el, vi tar fram mobiler som är kraftfulla som små datorer, vi kan vandra omkring i virtuell verklighet, vi kan flyga till Sydney utan mellanladdningar men vi kan inte ta fram relevanta annonser.

Svaret från konsumenten blir – en reklamblockerare. 

Reklamblockeraren är straffet för att publicisterna inte har viljan (eller kunskapen) att innovera sina banners från 90-talet. Lazy eller crazy det får du själv avgöra.

IAB samlar branschens experter som diskuterar, innoverar, samsas och debatterar. Deras output är rekommendationer och riktlinjer som ska föra branschen framåt. Så vad hände? Vart tog förnuftet vägen?

Så nu ska jag hjälpa er alla på IAB. Ni behöver inte ha några fler fikamöten eller författa meningslösa rekommendationer tills att ni kommit på hur ni ska visa upp relevanta annonser. Kom ihåg att ni jobbar i motvind. För varje dag som ni låtsas att problemet inte existerar installerar ännu en svensk en reklamblockerare. Användningen av reklamblockerare kommer att fortsätta öka tills att ni kommit på hur ni ska visa relevanta annonser och tar problemet på allvar. Det handlar inte om nedladdningstider, dialoger eller annat tjafs. Det handlar enkom om att visa relevanta annonser.

Ok, jag menar inte att ni inte får fika alls på IAB. Fika är ju trevligt och så får man ju gå lite tidigare från jobbet också. Gott med bullar också eller Wienerbröd …. kokosbollar …mmm …. vid närmare eftertanke …. får man vara med?

Här kan du läsa mer i ämnet:

En studie från IAB där man identifierar hur viktigt det är med relevanta annonser

Facebook diskuterar sin approach

Video från Facebook om samma sak där man gör det möjligt för användaren att ställa in vilka annonser man vill se för att öka relevansen.

Stor studie som citerar “ad relevance”

Ännu en artikel om relevanta annonser

En till artikel om hur viktigt det är med relevanta annonser