IAB ber om ursäkt för alla annonser

“We messed up, ” säger ansvariga från organisationen Internet Advertising Bureau (IAB) om alla annonser som visas på nätet.

IAB som företräder 650 internetaktörer runt om i världen jobbar för att säkra, utveckla och standardisera annonsaffären på nätet. Bland medlemmarna finner vi aktörer som Google, Facebook, Bonnier, MTG och Schibsted.

I veckan tog IAB på sig ansvaret att allt fler internetanvändare tar till reklamblockerare för att slippa se alla annonser på nätet. I sin jakt på automatisering och optimering erkänner nu IAB att de glömt bort användaren. Deras tabbe har öppnat upp möjligheten för reklamblockerare att öka i popularitet och bli en av de första tilläggen som internetanvändare installerar i sin webbläsare.

“We messed up,” säger Scott Cunningham som är senior vice president of technology and ad operations på IAB. “As technologists, tasked with delivering content and services to users, we lost track of the user experience,” fortsätter han.

Nu jobbar istället IAB på att skapa annonser som de kallar för “L.E.A.N.” där L.E.A.N. står för “Light, Encrypted, Ad choice-supported, Non-invasive” som de nu vill att internetaktörer rullar ut på sina webbplatser.

Flera studier visar att reklamblockerare bara ökar i popularitet och idag beräknas över 200 miljoner användare runt om i världen använda tilläggen. Bara i Sverige är det en stor andel av internetanvändarna som använder tillägg som Adblock Plus.

IAB Sverige företräds av Charlotte Thür.