I Sverige har vi en hög skuldkvot

Det finns en ökning av skuldsatthet i Sverige och det handlar om mycket pengar. Andelen som lånar för att samla och lösa andra lån fortsätter att öka varje år. Oftast handlar det om personer som tidigare handlat på kontokrediter, tagit dyra smålån eller haft sämre villkor som  söker hjälp med att samla lånen och få en lägre kostnad. Förutom att konsumenterna använt pengarna till samlingslån har de även bland annat lånat pengar till köksredskap, hemelektronik och utbildningar. Allt fler har även lånat pengar till skilsmässor, medan lån till bröllop gått ner jämfört med tidigare. Det är främst kvinnor som lånat till skilsmässor de senaste åren. 

Låna pengar på nätet är mycket vanligare idag

Intresset för att låna pengar online, oftast utan säkerhet, kontra att ansöka om ett traditionellt banklån har ökat mycket och det beror främst på att det är så väldigt mycket enklare att ansöka om ett lån på nätet än att göra det via traditionella banker. Det är både mer bekvämt och det går snabbare. Man slipper fysiska besök, långa väntetider och signeringar av papper.

På nätet kan man även jämföra lån, lånevillkor och långivare innan man väljer att teckna ett visst kontrakt. Det blir mycket lättare för att hitta den långivare och det lån som har bäst villkor och lägst ränta.

Några anledningar till varför svenskar lånar mycket pengar:

– Att kunna köpa det man vill ha, när man vill ha det. Konsumtionen har blivit högre i Sverige och vi vill oftast ha det bästa av det bästa. Detta gäller främst unga vuxna som köper dyra bilar och smycken.

– Att ha pengar till en bra start i livet. Unga vuxna vill ofta göra det bästa av sin utbildning och då lånar de ofta mycket pengar för att kunna finansiera detta. Pengarna är inte alltid en begränsning, men det kan vara svårt att spara ihop till en bra start om man har höga studiekostnader.

– För att kunna leva det liv man vill leva. I dagens samhälle ser vi att det kostar mycket pengar att leva ett ”bra” liv. Många vill ha ett stort hus, en fin bil och åka på dyra semesterresor. Detta är dock inte alltid möjligt för alla och då väljer många att låna pengar för att kunna uppfylla sina drömmar.

Det finns alltså flera anledningar till varför svenskar lånar mycket pengar och det är inte alltid en dålig sak. Lån kan vara ett bra alternativ för att kunna uppfylla sina drömmar och mål i livet. Det är dock viktigt att tänka på hur mycket man lånar och om man verkligen har råd att betala tillbaka lånet utan att skulden blir för stor att mäkta med.