I Iran blir du fängslad om du har ett konto på Instagram

Tidigare i veckan så har det rapporteras om att 12 människor i Iran belagts med fängelsestraff för att ha lagt upp bilder som inte stämmer överens med regeringens hårdföra version av Islam. Vad som i Sverige är en ofarlig modellbild kan alltså innebära en sexårig fängelsevistelse i Iran.

Detta enligt bland annat Mashable, som refererar till franskspråkiga France 24. Man skriver där att dessa nya domslut är ett resultat av den Iranska regeringens tillslag mot opassande digital aktivitet, kallad “Spindel II”.

Identiteterna på de dömda personerna är inte kända, men det handlar om åtta kvinnor och fyra män som dömts till fängelsestraff från fem månader till sex år. Utöver dessa straff kommer de heller inte kunna resa utomlands i två år efter avtjänad dom, och får inte heller arbeta inom modeindustrin.

Man har redan tidigare i år fängslat flera andra modeller och andra personer verksamma inom Irans modevärld (bland annat Elham Arab), och många modellagenturer har stängs ner. Orsaken uppges vara att man uppmanat till icke sedesamt leverne, promiskuitet och “icke-islamisk kultur”.

Den digitala friheten gäller tyvärr inte alla i världen.

Läs mer: Finland är bäst i världen enligt World Press Freedom index – Sverige på 8:e plats när det gäller pressfrihet