I framtiden kommer vi arbeta åt AI-chefer och inte skilja verklighet från VR, enligt Microsofts forskare

Artificiella chefer, slut på sökrutan och en VR-skapad hallucinatorisk verklighet – det är några av de spådomar om framtiden som Microsofts bästa forskare lägger fram.

Mjukvarujätten lät 17 av sina bästa forskare och ingenjörer spåna lite kring vart den teknologiska utvecklingen kommer ta oss i framtiden. Denna gång såg man dessutom till att bara intervjua kvinnor, för att ge även dessa röst i en värld som annars traditionellt består av män.

Några av tankarna och visionerna är riktigt häftiga. Bland annat så kommer handikappade att bli riktiga storanvändare av AI-assistenter som kommer underlätta deras liv avsevärt och även utforma AI-industrins framtid.

Vidare så kommer den nya, probalistiska programmeringen att skapa kontext-avkännande mjukvara som faktiskt kommer kunna göra uppskattningar, och inte bara beräkningar (riktigt SF, om man tänker efter!). Kvantum-datorer kommer samtidigt att göra slut på alla traditionella krypteringssystem.

En av de 17 experterna trodde också att minst en tredjedel av amerikanarna kommer arbeta med eller åt en AI-chef, och en annan såg slutet på “sökrutan” närma sig.

Runt år 2027 kommer vi, trodde en av dem, ha utvecklat så pass bra VR-teknologi som med hjälp av en mängs sensoriska intryck kommer göra det svårt att uppfatta skillanden mellan VR och fysisk verklighet genom avancerade hallucinationer. Detta kommer hjälpa oss och förbättra vår uppfattningsförmåga.

Läs mer: Forskning: VR kan skapa starkt känslomässigt engagemang

Utöver att göra typ alla SF-dystopier sanna då, förstås.

Men Microsoft är inte de enda som kan förutspå framtiden. Även vi här på Dagensanalys.se har sett in i kristallkulan, och skrivit om AR; alltså förstärkt verklighet. Läs även denna, i synnerhet för Mikaels tankar om framtida marknadsföring i AR-världen.