I den här fickan hamnar Googles miljardböter

EU fortsätter att dela ut miljardböter till Google efter att sökjätten döms om och om igen för att inte ge konkurrenterna samma möjligheter som sig själva. Vi har tagit reda på vart alla miljarder tar vägen.

Böter på hela 8,25 miljarder Euro

Och det är inte lite böter som delats ut till Google. Bara senaste boten blev 1,49 miljarder euro för brott mot EU:s antitrustregler. I juni 2017 dömde kommissionen Google till 2,42 miljarder euro i böter för att ha missbrukat sin dominerande ställning som sökmotor genom att ge Googles egen prisjämförelsetjänst en olaglig fördel. I juli 2018 dömde kommissionen Google till 4,34 miljarder euro i böter för olagliga metoder avseende mobila enheter med Android som hade till syfte att stärka Googles sökmotors ledande ställning.

Totalt har Google betalat in hela 8,25 miljarder Euro.

Var hamnar alla pengar som Google betalar till EU?

Fines imposed on companies found in breach of EU antitrust rules are paid into the general EU budget. This money is not earmarked for particular expenses, but Member States’ contributions to the EU budget for the following year are reduced accordingly. The fines therefore help to finance the EU and reduce the burden for taxpayers, svarar Ricardo Cardoso som är pressansvarig till oss på Dagens Analys. Enligt honom är det ingen särbehandling av Google. “This is the same for all our fines,” tillägger han.

Frågan har varit aktuell tidigare och då svarade kommissionen så här:

Varför fortsätter Google att missbruka sin ställning på marknaden?

Bötessumman är för oss vanliga människor såklart astronomisk. Men för en sökjätte som Google är det bara några procent av omsättningen. Dessa pengar tjänar man snabbt igen. Den senaste boten på 1,49 miljarder Euro representerar bara 1,29 % av Googles omsättning år 2018.

Ett system som fungerar för båda parter

Google har helt enkelt satt i system att bryta mot lagen. EU har inget emot att dela ut bot efter bot och EU-kommissionen ledd av Margrethe Vestager hyllas som en hjältinna för att hon gång på gång straffar Google. Men för sökjätten är boten ingenting i förhållande till vad de tjänar med alla sina tricks.

Här kan du läsa mer om Googles senaste bot från EU.