Hur stor andel av trafiken på Facebook är spam-bots

Jag läser idag senaste kvartalsrapporten från Facebook och användarantalet har ökat med 16 procent. Min fråga är hur stor andel av denna tillväxt är riktiga människor och hur stor är falsk uppblåst trafik.
Då ryska troll kan infiltrera Facebook och nå hälften av befolkningen i USA i sambandet med valet och siffror från Breakit visar att de har fler användare än det finns människor i vissa åldersgrupper i Sverige.
Då väcks frågan, hur stort är problemet egentligen.
När man ser den senaste rapporten med tillväxten i antal användare och annonsintäkter väcks frågan i mig, hur stor andel av tillväxten är riktig och hur stor är robotar som man annonserar för.
Vi vet alla att robotar kommer aldrig (i alla fall inom en snar framtid) kommer att köpa något från ditt företag, så frågan om hur stor andel av kontona som är falska är högst adekvat.
Jag skulle gärna se en djupare analys av tillväxten och hur stort problemet faktiskt är med falska användarkonton som bara används för propaganda, det vore fint av den stora jätten att vara transparent – som det så fint heter – och dela med sig av den data som de besitter.
Nä jag måste slå ett slag för 3:e partsvalideringar i en värld där alla visa en snygg upputsad fasad med siffror som ser bra ut för dem, jag ser en olycklig utveckling bland de stora amerikanska drakarna. Detta beteende har smittat av sig på stora svenska aktörer som hoppar av alla valutor och klipper och klistrar in siffror i olika plattformar där man får redovisa vilka siffror som helst.
Jag ser en stor sifferbubbla framför mig med falska uppblåsta siffror där alla dras med och vill visa så bra siffror som möjligt.
Facebook har trampat i klaveret åtskilliga gånger och kommit undan med det, detta har öppnat dörren för alla andra att redovisa siffror som är fördelaktiga för dem själva.
Vem vågar kliva in och granska alla siffror som florerar och sticka hål i bubblan?