sociala mediers påverkan på oss

Hur påverkar sociala medier oss?

Under de senaste tio åren har olika sociala medier blivit en del av de flesta människors liv. Appar som Facebook och Instagram används för att dela med sig av bilder och videor från sitt liv och för att kolla in andras innehåll. Sociala medier som Facebook, Instagram, WhatsApp och Telegram bland annat har blivit viktigt för många eftersom att apparna möjliggör att man enkelt kan hålla kontakt med vänner och familj genom chattfunktioner och samtal. I den här artikeln går vi igenom hur sociala medier påverkar oss, både positivt och negativt. 

Så påverkar sociala medier oss

Sociala medier kan påverka oss människor på flera olika sätt, nedan går vi igenom olika aspekter om hur sociala medier kan påverka oss: 

Mentalt 

Sociala medier kan påverka oss mentalt på många sätt, både positivt och negativt: 

  • Inspiration och motivation – På sociala medier så finns det många så kallade motivations och inspirationskonton som man kan följa. Det kan till exempel handla om träningskonton, matlagningskonton eller olika konton som tipsar om en förbättrat livsstil och hälsa. På det här sättet kan man bli påverkad positivt mentalt av sociala medier. 
  • Prestationsångest och kroppskomplex – Sociala medier har blivit plattformar där många modeller och fitnessatleter visar upp sina vältränade kroppar vilket leder till att många unga får kraftiga kroppskomplex. En annan typ av ångest som framkallas från sociala medier är att många rika människor väljer att visa upp sin lyx och exklusiva livsstilar som kan göra att många får ångest över sina egna liv eller blir ohälsosamt pengafixerade. Det i sin tur kan leda till att främst unga kan ta dyra smslån och liknande för att kunna åka på en exklusiv semester eller köpa exklusiva kläder och smycket för att kunna visa upp det på sociala medier.

Socialt 

Sociala medier kan även påverka oss både positivt och negativt socialt:

  • Lättare att hålla kontakt med vänner och familj – Sociala medier har gjort att det blivit mycket lättare att hålla daglig kontakt med både familj och vänner även om man bor långt ifrån varandra. Man kan ha vänner eller familj i andra delar av världen och fortfarande ha daglig kontakt genom chattar, samtal och videosamtal via sociala medier.  
  • Sociala medier kan göra oss mindre sociala – Sociala medier kan också påverka oss negativt socialt genom att göra att vi isoleras oss socialt eftersom att det är så enkelt att kommunicera med olika människor genom sociala medier. Det kan leda till att verkliga träffar och kvalitetstid prioriteras bort. 
  • Uppdaterade och medvetna – Sociala medier gör att man enkelt kan följa nyheter från hela världen och det är ett enkelt sätt att hålla sig uppdaterad på vad som sker runt om i världen. Det kan även hjälpa människor att bli medvetna om olika problem och hemskheter som sker i världen men som man själv inte blir drabbad av. 
  • Extremism och desinformation – Ett negativt sätt som sociala medier kan påverka oss på är att mycket extremism och desinformation av olika slag syns på sociala medier, speciellt politiskt desinformation där olika uttalanden och handlingar vinklas och manipuleras på olika vis.

Beroende av sociala medier och likes

Sociala medier kan skapa beroende och ett överdrivet bekräftelsesökande, främst genom likes. Sociala medier kan likt droger och alkohol skapa ett dopaminpåslag hos oss människor och ge oss bekräftelse vilket kan leda till en form av beroende. 

Likes på sociala medier kan ge en dopaminkick, vilket är en form av neurologisk belöning som påverkar vårt beteende. Dopamin är en signalsubstans i hjärnan som är kopplad till känslor av glädje och belöning. När vi får en “like” eller positiv återkoppling på sociala medier, aktiveras hjärnans belöningssystem, och vi får en känsla av tillfredsställelse. Det kan också gälla antalet följare, då många idag tävlar om vem som har flest följare på Instagram till exempel.

Många ungdomar får små dopaminkickar när de får likes på sina inlägg och kan på samma sätt bli ledsna eller få dåligt självförtroende om deras inlägg inte får en likadan positiv respons. Vetenskapliga studier har visat på att hjärnans belöningscentrum reagerar starkt på likes, speciellt hos unga som är känsliga för dopaminkickar. Det är av dessa anledningar som man ofta kan se beroendebeteenden när det gäller sociala medier, speciellt hos unga. 

Tecken på beroende av sociala medier

  • Överdriven användning: Spenderar timmar dagligen på sociala medier, ofta på bekostnad av sömn, arbete eller studier.
  • Svårt att avstå: Känslor av rastlöshet eller ångest när du inte har tillgång till sociala medier.
  • Försummelse av andra aktiviteter: Minskad tid för familj, vänner, träning eller andra intressen.
  • Negativa känslor: Jämförelse med andra leder till sänkt självkänsla, ångest eller depression.
  • Omedveten scrollning: Du öppnar plattformar automatiskt utan medvetet syfte, en form av vana som förstärker beroendet.

Hur utvecklas beroendet?

  • Belöningscykeln: När du får likes eller kommentarer, belönas hjärnan med dopamin, vilket skapar en “belöningsloop” som gör att du vill upprepa beteendet.
  • Algoritmernas effekt: Sociala medier-plattformar är designade för att hålla oss engagerade genom personaliserat innehåll och notifikationer, vilket förstärker beroendet.
  • FOMO (Fear of Missing Out): Rädsla för att missa viktiga händelser eller konversationer driver användare att ständigt vara uppkopplade.

Negativa effekter av sociala medier-beroende

  • Psykiska problem: Ökad risk för ångest, depression och stress.
  • Fysiska problem: Sömnbrist, ögonbesvär och minskad fysisk aktivitet.
  • Relationella problem: Minskad kvalitet på ansikte-mot-ansikte-relationer och missförstånd.
  • Produktivitetsminskning: Svårigheter att fokusera på arbete eller studier.

Sociala medier kan vara en plats för både stöd och mobbning. 

Tyvärr så har man på senare år upptäckt att sociala medier ger mycket utrymme för mobbning och näthat, speciellt bland unga. Det kan i många fall vara enklare att skriva elaka kommentarer än att säga dem i verkligheten. Det finns även positiva grupper och dylikt där man kan få stöd och få chansen att prata med folk som är i samma situation som en själv. 

Sociala medier kan vara en plats för att hitta likasinnade

Det finns många grupper, i synnerhet på Facebook som inriktar sig på olika intressen där medlemmar kan diskutera olika saker med varandra. Det kan handla om grupper för hundägare, resegrupper, olika idrottsgrupper och mycket annat.

Sammanfattning

Sociala medier används av de flesta människor idag och kan i många fall erbjuda utmärkta plattformar för att hålla kontakt med nära och kära, finna inspiration och motivation och för att få kontakt med folk som har liknande intressen. Men sociala medier kan också påverka oss negativt, och skapa beroende genom hjärnans belöningssystem och utsöndring av dopamin. I synnerhet ses beroende av sociala medier hos unga.