Allt fler vanliga konsumenter har blivit medvetna om existensen av oseriösa webbsajter, sådana som bland annat sprider fejknyheter (inte alltför sällan med politiska motiv). Det är förstås dåligt om ens annonser råkar komma med, men med programmatisk annonsering så kan det vara ännu svårare. Men det finns några tips som kan underlätta detta!
Risken med att dyka upp på dåliga, oseriösa webbsidor är att ens varumärke kan svärtas ner, eller i bästa fall att färre konsumenter nås av reklamen. Branschtidningen AdAge har listat några råd för hur man ska göra för att undvika detta.
Läs mer: 5 enkla tips: Så här kan du förbättra dina kampanjer
Kräv transparens – se till att annonsnätverket du köper av listar alla webbplatser inom deras plattform (eller ger dig listan om du vill ha den).
Skapa en egen “vit” lista – samarbeta med varumärket om så krävs, och bygg en lista av godkända webbplatser (ta gärna hjälp av en tredje part). Satsa på kvalitativa sajter – där får man alltid mest trafik och bäst valuta för pengarna. Det är också lättare att lista bra, godkända sajter än att försöka skapa en “blacklist” med dåliga; dessa dyker konstant upp i nya skepnader ändå.
Få underskrifter – se till att annonsplattformen du använder dig av i skriftlig form ger dig bekräftelse på att de ska följa din vitlista. Skriv in i kontraktet att du tillämpar nolltolerans – och agera därefter, säg genast upp samarbetet om de missköter sig.
Om alla följer dessa steg, och kräver bara lite mer av både sig själva och annonsnätverken så kommer vi i slutändan att få färre sajter som lockar med oseriösa clickbaits, fejknyheter och trollfabriker – utan pengar från annonser kommer dessa ingen vart.
Det är värt att satsa på för både konsumenter och annonsbranschen.