Hur går det för Facebooks videosatsning?

De senaste två åren har Facebook satsat stort på video, såväl livestreaming som den helt egna videoavdelningen “Watch” har fått stor uppmärksamhet. Men ännu har vi inte sett några siffror på hur videosatsningen faktiskt levererar. De senaste siffrorna på antalet sedda klipp är från början av 2016.

Igår presenterade Facebook sin rapport för fjärde kvartalet 2017, och därmed även resultatet för hela 2017. Det går onekligen bra för den sociala mediejätten som visade en omsättning på 12,97 miljarder dollar (102 miljarder kronor). De har även ökat antalet månatliga användare till 2,13 miljarder personer, vilket utgör 28 % av jordens totala befolkning.

Men fortfarande väntar vi på resultatet av deras videosatsning. Med tanke på hur ofta Facebook nämner video i sin kommunikation är det förvånande att vi inte fått se några faktiska siffror. Det enda vi fick veta under gårdagens presskonferens var att de minskat spridningen av virala videos, vilket lett till en minskning i den tid som användarna spenderar på nätverket med uppskattningsvis 50 miljoner timmar per dag, vilket motsvarar 5 % av den totala tiden.

Däremot går det sannolikt bra med video på nätverket, eftersom många företag fortsätter att skapa videoinnehåll. Att lägga ner massor med pengar på en videoreklam som inte ger någon avkastning är sannolikt något som marknadsförare ganska snabbt skulle sluta med. Det går därför att anta att det finns bra ROI i videoinnehåll på nätverket fortfarande, trots deras justeringar i nyhetsflödet.

Facebook är vanligtvis pigga på att avslöja siffror som visar att det går bra, och visar även upp negativa siffror som effekt av insatser som på det stora hela kan anses stärka nätverket. Så varför är de då så tveksamma till att avslöja sina siffror för video? Många företag funderar på om det är värt att satsa på videoinnehåll, och Facebooks nya fokus på vänner och familj riskerar att få pendeln att svänga bort från satsningar från nya företag. I en värld där allt fler pratar om standardiserade mätningar och transparens hoppas vi att Facebook inom kort levererar uppgifter om hur många som faktiskt tittar på video på nätverket.