Hur ett litet företag från Australien lurade världen hela åtta gånger

Ett litet australiensiskt företag, The Woolshed Company, har under de senaste två åren fått åtta virala hits på YouTube. Klippen har visats i över 180 länder och setts över 205 miljoner gånger. Deras klipp har 1.6 miljoner likes och 500 000 kommentarer på sociala medier. Alla åtta klipp är också fejk!

Klippen som du säkert känner igen visar: Människor som tagit selfies framför tornados, hämnande lejon, Stormtroopers som ramlat nerför trappor och björnar som jagat snowboardåkare.

viral-experiment-woolshed

Många har varit osäkra på klippens äkthet, och det alltså med rätta. Men poängen, säger skaparna själva i en intervju med Mumbrella , har varit att testa och lära sig av internets möjligheter för att skapa nyheter och virala hits. Ett socialt experiment säger man.

På frågan om hur de kommit på alla dessa idéer som tagit internet med storm säger de att man helt enkelt kollat in det som redan varit poppis. “Om ämnet har mer än 20 miljoner visningar så kolla igenom det och fundera ut varför det funkade så bra”.

Även om humor fungerar, så är nära ögat-händelser som involverar djur eller naturfenomen ett framgångsrecept. Även “barn och djur som gör roliga saker är alltid en enkel framgång”.

En stor del av framgångarna har också legat i att klippen plockats upp av olika nyhetsförmedlare, som ville visa trendande virala hits och visa dem i inslag. Utöver de lokala och internationella nyhetsbolag som Sky News OK visades de också av The Daily Mail och Mashable. Dessa kanaler garanterade klippens globala framgångar eftersom många andra nyhetsbolag använder dem som källa.

Läs mer: ”Kombinationen av tråkigt och ingen relevans för mottagaren är dåligt”

Företagets medgrundare, Dave Christison, svarar inte riktigt på frågan om han har dåligt samvete över att ha lurat media med fejkklippen. Istället förvånades han över att klippen som han lagt upp fortsattes att tas på allvar även fast de alla kunde spåras till samma ursprungskälla, som Tornadoklippet som redan bevisats vara fejk.

Om du vill veta vilka saker man lärde sig under alla dessa virala experiment kommer du dock förmodligen att behöva hosta upp en större slant. The Woolshed company kommer nu att sluta med sina sociala experiment, och istället erbjuda den samlade kunskapen till kommersiella kunder som också vill skapa virala hits.

Så tja, lärdomen är som alltid – ta nätet med en nypa salt…

Behöver du hjälp med att effektivisera din digitala annonskampanj? Klicka här.