Hulk Hogan sänkte Gawker i en rättslig slam

Man måste ha koll på vad man publicerar på internet. Det amerikanska mediebolaget Gawker har nu ansökt om konkurs efter att ha förlorat i rätten mot den före detta Wrestlingstjärnan och kändisen Hulk Hogan, vars kostnader täcks av en riskkapitalist. Vad innebär detta för den fria pressen?

Orsaken till stämningen var att man publicerade en video på Hogan i sänghalmen med sin väns fru. Videon var gjord 2007, men publicerades år 2012 av Gawker – något som rätt snabbt resulterade i stämningar från den forna wrestlingstjärnan Terry Bolea (Hogans riktiga namn).

Även om man fortfarande bestrider den senaste domen, som säger att Gawker (som står bakom bland annat  Gizmodo, Lifehacker och Deadspin) måste betala ut hela 944 miljoner kronor till Hogan så har rättskostanderna redan sänkt mediabolaget.

Man har därför lämnat in en konkursansökan, och Nick Denton som är bolagets VD hoppas på att Ziff Davies (ägaren till bland annat IGN och PC magazine) ska köpa resterna av Gawker.

Detta är inte den enda stämningen Gawker har att ta itu med – utöver Hulk så har även en journalist och den självutnämnde uppfinnaren av e-posten stämt tidningen för förtal.

Det visar sig också att Hogans dyra rättsprocess till stor del finansierats av Peter Thiel – en miljardär och riskkapitalist från USA som 2007 hängdes ut av Gawker som homosexuell utan hans medgivande. Thiel (som är en av medgrundarna till populära betaltjänsten Paypal) har under dessa tretton år försökt sänka Gawker på grund av detta.

Läs mer: Miljardärerna som vill leva i 500 år

Nu verkar han alltså ha lyckats. Reaktionerna på Gawkers sänkning är många i mediavärlden, och en del talar om att riskkapitalister nu fritt kan censurera publicister.

Huruvida det stämmer eller inte kan säkert diskuteras, men faktum är att man på gott och ont måste vara noga med vad man publicerar på internet. Detta gäller inte bara i USA, utan även i EU och norden.

Behöver du hjälp med att ha koll på fallgroparna vid digitala kampanjer? Klicka här