Huddle – en kavalkad i tankar och idéer för en bättre värld

Nyligen anordnade företaget Mindshare sin årliga Huddle, en samligsplats för inspiration, kreativitet och framtidsinsikt. I år var temat ”Huddle for Good” och fokus låg på hur teknik och utveckling kan användas för att skapa en bättre värld. Det diskuterades såväl AI som att förstå generation Y och vilket ansvar traditionella medier har för att motverka fake news på sociala medier.
AI är så klart ett hett ämne och framtiden kan se antingen mörk eller ljus ut beroende på vilket perspektiv man har. Vissa ser en framtid där maskiner hjälper oss att leva bättre liv, medan andra ser en mer dystopisk framtid där robotar bedömer människor som suboptimala och bör utrotas. Men enligt Patrik Couch från IBM är det omöjligt att förutspå hur en AI med ett eget medvetande kommer att tänka, eftersom vi aldrig har sett det. Däremot vet vi att AI som det ser ut idag kan användas för både goda och onda syften, och det är därför mer upp till människorna än maskinerna att avgöra hur framtiden kommer att te sig. Det handlar om att ta ansvar för vår framtid.
Några som också diskuterade ansvar var Fredric Karén, chefredaktör för SvD, Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen, och Peder Bonnier, VD för KIT, allt modererat av Mina Dennert, mottagare av Anna Lindh-stipendiet och grundare av #jagärhär. Debatten handlade om vilket ansvar traditionella medier har för att bekämpa fake news i sociala medier. Enligt Thomas Mattsson har traditionella medier som står på pressetiska grunder ett ansvar att ta plats i sociala medier och förtydliga skillnaden mellan att genomförande grävande journalistik och att häva ur sig åsikter. Peder Bonnier fyller på och menar att många nyhetskanaler fokuserat på den typ av nyheter som gett många klick, men som inte nödvändigtvis lyfter upp stora, viktiga frågor. Där menar han att medier behöver agera tydligare för att få ut även mer omfattande artiklar och avslöjande reportage, något som Fredric Karén håller med om. Samtidigt menar Fredric att det senaste halvåret har präglats av en större medvetenhet kring fake news och att allt fler läsare blivit källkritiska och efterfrågar pressetik. Där finns ett ansvar att ytterligare förklara och förtydliga vad som är vad i dagens sociala medielandskap, även om det efter några års moraliskt och etiskt förfall nu verkar vara på väg åt rätt håll.
En person som tagit till sig av all ny teknik och vad som händer i vår digitala värld är Chris Dancy, världens mest uppkopplade man. Med hjälp av teknik för att skapa feedback-loopar till sig själv har han tagit tag i sitt liv och gått från att vara deprimerad och överviktig till att idag leva ett lyckligt och hälsosamt liv. Enligt Dancy kunde många runtomkring honom peka på varför han mådde som han mådde, men inte han själv. Därför började han skapa ett system för att logga allt som hände, och genom att exempelvis låta ljusen dimmas i hemmet när hans röststyrka översteg en viss nivå kunde han börja reglera sitt tonläge. På motsvarande sätt skapade han feedbackprocesser för allt från matintag till shoppingbeteende, och idag ser han sig själv som en fullfjädrad cyborg, som använder teknik för att förbättra sig själv. Han har dock inga implantat, utan all data inhämtas från externa sensorer såsom pulsmätare, och Googleglasögon. Dancy är helt enkelt ett tydligt exempel på hur teknik kan användas för att må bättre och samtidigt se till att du kontrollerar tekniken och inte tvärtom.
Men hur kommer då framtiden att te sig? Detta berättade Simon Gosling från Unruly om. Gosling fick nämligen i uppdrag att skapa ”House of 2020”, ett hus fullproppat med det senaste av all typ av teknik. Såväl smarta assistenter som 3D-projektorer finns tillgängliga i huset som är helt röststyrt, allt för att kunna utforska hur människor kommer att leva och agera i framtiden. För Unruly är målet att förstå hur media och annonser kommer kunna levereras, men det ger samtidigt en fascinerande inblick i hur människor kommer att kunna interagera med ny teknik inom bara några år. Exempelvis genomförde Gosling nyligen världens första hologram-samtal, där en person scannades av flera olika kameror samtidigt, och på sann Star-Wars manér kunde Gosling interagera med en blåskimrande person i förvånansvärt hög upplösning, i realtid.
Det är med andra ord en spännande framtid vi går till mötes, i alla fall om man får tro allt det positiva som förmedlades under Huddle. Kenneth Danielsson, VD på Mindshare, uttryckte dock en viss oro över att nästa år kunna toppa den succé som Huddle for Good blev i år. Men om utvecklingen fortsätter i den här takten och riktningen behöver de nog inte oroa sig. Jag tror i alla fall att människan i grunden är god, och att vi har alla förutsättningar att tillsammans skapa en bättre värld med teknikens hjälp.
Fotograf: Jacob Nordström