”Hon fejkade sin död på Instagram”

Jag har nyligen varit med om en ”jag fejkar min död för att få paus från sociala medier”-händelse. Jag har läst om detta tidigare men inte trodde jag att man kunde gå så långt som den här tjejen gjorde. För att ta detta från början…

Instagram är mitt stora forum där jag har många följare och publicerar inlägg dagligen. Det är där jag spenderar största delen av min tid. Under de år jag varit aktiv har jag också träffat fantastiska människor, många från USA men också från Europa. Vissa har man mycket gemensamt med och då faller det sig naturligt att man har lite extra kontakt och också stöttar varandra i motgångar. I detta fallet var det en tjej från Kanada där vi båda bär på samma typ av genetiska fel och har problem med att få barn. Ett problem som gör att man snabbt och på ett väldigt naturligt sätt kommer nära varandra. Vi skrev nästan dagligen under ett års tid och stöttade och peppade varandra.

För tre veckor sedan kom beskedet från hennes vän. Min Instagramvän hade hamnat på sjukhus med svåra krampanfall och hjärtproblem och låg i koma. Under de kommande dagarna fick vi alla dagliga uppdateringar om att läget försämrades, förbättrades och försämrades igen. Eftersom vi hade fått så bra kontakt var jag orolig för hennes skull och led med hennes man som fick stå bredvid och bara be och hoppas på att det skulle bli bra. Men så kom dagen med beskedet att hon hade gått bort. Alla följare blev som galna av sorg och vi postade ”RIP”, tände ljus och sörjde tillsammans. Nästan 1 000 inlägg med en egen hashtag tillägnad henne postades. Tänk att en sådan otroligt fin människa hade lämnat oss.

Några dagar efter ”bortgången” började det spridas rykten om att hon inte var död. Hon hade tydligen skrivit inlägg på Facebook som folk började ifrågasätta eftersom… hon just var död. Precis innan vi fick beskedet att hon hade gått bort hade jag skickat henne ett privat meddelande på Instagram och 10 minuter senare stod det ”xxxx har läst ditt meddelande”. Jag blev helt paff… om man är så dålig, har konstanta krampanfall, svag puls och ligger i koma… så kanske man inte loggar in på Instagram och läser sina meddelanden? Men jag tänkte inte mer på det då.

Efter att ryktet började spridas tog det ungefär en dag, sen försvann hennes Instagramkonto. En annan vän till henne som hade hand om ”blommor och kort till begravningen” hade också helt gått upp i rök. Många började skriva om konstiga saker som inte stämde och snart hade den döda tjejen helt plötsligt återuppstått och återaktiverat sitt konto. Hon skrev:

”Jag är ledsen vad allt detta har orsakat er. Det är ingen som har dött, det finns inga av de nämnda sjukdomarna, bara mentala problem. Jag ber om ursäkt för allt jag har gjort och sagt, men jag ville bara ta en paus från sociala medier…”.

Detta är för mig helt osannolikt. Vad är det för fel på ”Hej alla, jag behöver en paus nu så ni vet”? Vad jag förstod visste inte hennes make om vad hon sysslade med och vissa av hennes riktiga vänner i Kanada hade inte fått hennes memo om att allt var fejk.

Jag kan tyvärr inte följa hennes eventuella återkomst då jag har blivit blockerad. Varför vet jag inte, men jag var en av dem som blev otroligt sårad.

Detta är ett mycket märkligt fenomen, jag förstår som sagt inte varför man inte bara kan skriva ”Jag tar en paus nu”.