Hollywood lär oss att marknadsföra genom mystik

I en av världens tuffaste branscher som tävlar mot all underhållning som finns idag, varvid mycket är gratis och ofta är det bekvämare att stanna hemma, lyckas Hollywood få oss att resa oss ur soffan och gå och låsa in oss i en grotta med en vit duk under ett par timmar med nära och kära.

Filmskapare lever inte på att skapa konst, som många tror. Industrin hyr ut en stol i två timmar, säljer popcorn och läsk, och hoppas på att vi ska rekommendera filmen för våra vänner. Men innan dess måste dom få oss tillräckligt intresserade att köpa en biljett, baserat på bilder, trailers, kända namn och övrigt promotionsmaterial. De lyckas inte varje gång, men när de lyckas så gör de det stort.

En biobiljett kostar ungefär lika mycket oavsett om filmen är en mastodontproduktion som kostat 300 miljoner dollar att göra eller om det är en mindre produktion som kostat några tusenlappar.

Lågbudgetfilmen The Blair Witch Project (1999) gick viralt tack vare en genialisk och skrämmande marknadsföringskampanj som gick ut på att skapa osäkerhet hos publiken. Några ungdomar i skogen, en häxa och ett mystiskt försvinnande. Filmen presenterades som en dokumentär och lät oss tro att det var på riktigt. Idag vore samma kampanj omöjlig att kopiera då internet och sociala medier skulle förstöra illusionen.

En stor del av marknadsföringen kring filmen Sjätte Sinnet (1999) bestod av ett meddelande till tittarna: ”Can You Keep the Secret?” (Kan du hålla hemligheten?). Även här skapades mystik och lät publiken vara en del av upplevelsen genom att uppmuntra dom till att inte avslöja filmens twist i slutet.

Regissören och producenten J.J. Abrams som bland annat ligger bakom serien Lost (2004–2010), filmerna Cloverfield (2008) och Super 8 (2011) demonstrerar i den här TED videon hur han använder sig av berättande och vikten av att skapa mystik. Han är snart aktuell med nya Star Wars (2015) och trots troget följe läggs extra noggrann planering kring marknadsföringen. Han håller publiken ständigt uppdaterad med ny information, bakom kulisserna material och videoklipp släpps succesivt men än så länge vet vi inte vad huvudhandlingen kommer att vara. Inga twister har avslöjats än, men ändå ger varje ny trailer tillräcklig tillfredsställelse för att hålla oss intresserade.

Vad kan vi lära oss av detta och hur kan vi använda oss av Hollywoods sätt att skapa mystik och intresse kring deras marknadsföring?

Det börjar med en fantastisk produkt, men det är bara halva resan. Kom ihåg att dom har analytiker, strateger och i slutändan drivs Hollywood av siffror. Men de sakerna håller sig i bakgrunden. Allt handlar om att skapa en upplevelse för publiken och det startar redan vid de första intervjuerna, promotionsbilderna och videoklippen som släpps. Filmens öde börjar ta form redan första gången den nämns offentligt. Det är inte siffror vi får ta del av i första taget. Det är genuin passion och stolthet från skaparna och vi får ett löfte. Vi bjuds in att ta del av spännande material före lanseringen och varje reklamsnutt kan stå på egna ben och är underhållande innehåll i sig självt. Vi får tillräckligt med information som framkallar känslor hos oss och vi vill veta mer.

Tricket är lova något stort och sedan avslöja lager för lager fram till möjligheten att ta del av helheten ges. Publiken bjuds även in till att vara en del av upplevelsen. Utomstående vill vara en del av den slutna cirkeln på insidan och de är bereda att betala med tid, energi och pengar för att ta del av vad det handlar om så länge de känner att de kommer att bjudas på en wow-upplevelse. Ge oss en emotionell upplevelse, redan från starten. Skapa mystik. Ge oss någonting litet men värdigt nog att dela med oss av till våra nära och kära.

Artikeln är skriven av:

felipe_rebolledo
Felipe Rebolledo från Litefire Media