Hjärnskanner avslöjar vad kunderna egentligen vill ha

Dagensanalys har tidigare skrivit om fenomenet neuromarketing, en teknik som kan ge en djupare insikt om kunders underliggande val, åsikter och handlingar som traditionella marknadsundersökningar har svårt att mäta.
Inför julhandeln bjöd det danska modeföretaget Trendhim in nio testpersoner för att ta reda på om kunderna själva vet vilka typer av presenter de vill ha i julklapp. I studien, som utfördes tillsammans med Jesper Clement som är docent vid Copenhagen Business School, fick deltagarna känna på hårda och mjuka paket och indikera vilka av dem som de föredrar.

Vet män verkligen vad dem vill ha?
66 procent av deltagarna svarade i början av testet att de vill ha hårda paket, men resultatet från hjärnskannern visade att närmare 90 % föredrar de mjuka paketen. Mer än hälften av deltagarna sa en sak, men föredrog en annan.
Även om det rör sig om en kvalitativ studie med en liten testgrupp så vittnar resultaten om vilket kraftfullt verktyg neuromarketing kan vara vid kund- och marknadsundersökningar.
”När man vill titta på människors handlingar, så måste man förstå deras avsikt – varför väljer dem produkt X istället för produkt Y? Varför lämnar dem sidan mitt i en transaktion? Neuromarketing ger oss insikt i en del frågor som andra resultat inte kan besvara. Både EEG-scannerna och ögonspårning är en del i hur vi använder oss av neuromarketing”, kommenterar Trendhim.
Testet utfördes genom att använda Emotiv Epoc+, vilket är en bärbar EEG-scanner som sätts på huvudet. Emotiv Epoc+ har 16 sensorer. Dessa sensorer mäter dem 14 olika punkterna i hjärnan (AF3, F7, F3, FC5, T7, P7, O1, O2, P8, T8, FC6, F4, F8 och AF4) som anses vara viktigast när man utför en hjärnscanning. Utrustningen har tre olika sorters avläsningsalgoritmer, alla byggda på en stor mängd vetenskapliga studier för att skapa korrekta maskinlärande algoritmer som kan klassificera och gradera intensiteten i olika sammanhang.