Hjärnkartan som kommer göra det lättare att förstå hur konsumenterna tänker

En spännande studie med den mindre spännande titeln “A multi-modal parcellation of human cerebral cortex” har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature. Där presenteras en avancerad kartmodell som visar nästan 100 tidigare outforskade hjärnområden – och som i förlängningen kommer göra det lättare att förstå hur och varför vi tänker som vi gör.

Den nya kartan är baserad på de delarna av hjärnan som hanterar alla våra sinnesintryck, och även sådant som har att göra med problemlösning och känslohantering. Genom att samla på sig så mycket data som möjligt från det statligt sponsrade projektet Human Connectome Project så fock således fram den nya hjärnkartan.

Man kartlade 180 områden, varav 97 är (typ) helt nya, i den valda delen av hjärnan. Nästan dubbelt så många som man tidigare kunde bevisa fanns. Kartan över hjärnan är nu än mer fullständig än tidigare – lite som när kartritare fick tillgång till flygplan och avancerade mättekniker när man ritade de moderna kartorna för hundra år sedan.

Läs mer: Studie visar att dataspelsberoende ”gamers” har unika kopplingar i hjärnan

Detta är förstås inte bara goda nyheter för vetenskapen, som lättare kommer att kunna laga vara hjärnor när de gått sönder av fysiska eller mentala åkommor. Det är också bra nyheter för marknadsförare.

När vi väl kan tolka de nya hjärnaktiviteterna bättre och få koll på hjärnfunktionerna och vilka delar som aktiveras av vad så ger det möjligheten att ligga steget före konsumenten. Att förstå hur folk fungerar har ju länge varit en förutsättning för en framgångsrik reklamkampanj, eller bara så enkla saker som placeringen av lockvaror i butikerna.

För att få lite mer koll på den nya hjärnmodellen så kan man kika på videon nedan: