Hemlighetsfulla analysföretaget Palantir Technology får ännu mer pengar

Palantir Technology, så heter ett analysföretag som sägs ha hjälpt till att hitta Osama Bin Laden. Via ett flertal aktörer – bland annat ett knytet till CIA – skänks nu ytterligare 129 miljoner dollar till företaget, för att göra… ja, vad?

Deras budget beräknas vara någonstans i slängarna av 20 miljarder dollar. Några av deras uppdragsgivare är amerikanska regeringen, framstående finansfirmor i Wall Street och undersökande journalister. De har varit med och skapat motmedel för amerikanska soldater att undvika IED’s, alltså hembyggda vägbomber som apteras via garageportöppnare och mobiltelefoner.

Läs mer: Palantir är analysföretaget som värderas till 171 miljarder kronor

Enligt företaget själva pysslar man med att skapa verktyg för att underlätta “människoanalys”. Vad man gör egentligen är att bygga avancerade analysmodeller där minsta anomali lyfts fram, för att lättare upptäcka oegentligheter i alla möjliga system.

Mycket av deras erfarenhet kommer från PayPal, där flera av de anställda och en av grundarna tidigare jobbat. Och om man får tro läckta dokument från 2013 så är de väldigt uppskattade av alla deras uppdragsgivare, från militär till poliskårer. Ja, läckta dokument – Palantir själva är väldigt hemlighetsfulla kring vad de egentligen gör, och åt vem.

Så, om du verkligen vill hitta någon, eller säkra något, eller bara verkligen gillar balla spionfilmer och har några miljoner som ändå skräpar så kan du ta hjälp av Palantir.

Att det sedan måste vara Tolkien-nördar inblandade i det hela gör inte saken mindre spännande (företagsloggan säger bara den allt). Fast vill man verkligen ta hjälp av Saurons egen telefonlinje för analysverksamhet?