Hemliga dokument avslöjar hur Facebook väljer ut trendande nyheter

Interna dokument avslöjar hur Facebook väljer ut vilka nyheter som ska hamna i ditt nyhetsflöde. Att förstå hur Facebook väljer ut “trending topics” är en riktigt het sak som många försöker knäcka.

Det är ett team på Facebooks kontor som sitter och väljer ut vilka händelser som anses vara heta. Att det saknas en datastyrd algoritm förvånar många.

Det som överraskar är att dokumenten avslöjar att det är människor bakom spakarna som väljer ut vilka nyheter eller händelser som ska hamna i flödet. Urvalet saknar med andra ord en sofistikerade datalösning, som många trodde var på plats.

“You should mark a topic as ‘National Story’ importance if it is among the 1-3 top stories of the day,” the document states under the section entitled “Choose the topic’s importance level,” står det bland annat i de läcka dokumenten från Facebook.

Anställda på Facebook som väljer ut händelserna måste också läsa de viktiga nyhetssajterna för det landet för att se om händelsen även är het på dessa sidor innan de kan välja ut den.

I USA är det webbplatser som BBC News, CNN, Fox News, The Guardian, NBC News, The New York Times, USATODAY, The Wall Street Journal, Washington Post, Yahoo News or Yahoo som är underlaget.

Förutom att kategorisera händelser som “National” finns det en kategori som heter “Nuclear”. Den är avsedd för händelser som anses vara de allra viktigaste. Det kan vara krig, attacker, naturkatastrofer och liknande.

Eftersom teamet bakom trendande nyheter först måste vänta på att tidningarna ska plocka upp händelsen förklarar varför Facebook alltid är steget efter dags- och kvällspressen.

> Här kan du själv läsa de läckta dokumenten