Vi har stängt från 1 april 2020
Keymetrics

Helt plötsligt inser jag – internet, vilken lyx!

I dessa stundande semestertider läser jag om resor som erbjuder ”internetavgiftning”, en tillvaro som helt nedkopplad. Och jag fattar inte riktigt poängen. Är meningen att skippa allt i ett par veckor för att sen åka tillbaka till det hektiska liv som den svenska vardagen innehåller? Det känns som om man angriper symptomen istället för det riktiga problemet.

Men det kanske är lätt för mig att säga. Här sitter jag på en balkong i Grekland, lugn och fin, och inser att utan internet hade jag kanske inte kunnat ta den här semestern med dottern och maken. Jag har möten på Skype, söker folk på LinkedIn, mailar folk i Sverige som är stressade över vädret. Igår satt jag på stranden under ett parasoll och skrev klart en rapport. Googlade några saker på det utmärkta WiFi:t som existerade med full styrka under parasollet. Har väl sällan varit så ostressad som jag är nu. Och inte behöver jag oroa mig för äldsta dottern som är på egen resa i ett annat land. Vi skypar, jag följer henne på Instagram och känner mig trygg.

Jag vet också att redaktören för dagensanalys.se lever bra där han befinner sig nu. Han jobbar stenhårt, men viker tid åt både träning och surfning. Han känns gladare än vanligt när han är på jobbet.

I dessa tider är det många som tycker och tänker om Greklands framtid. Vad har de gjort fel? borde de inte skärpa till sig? Är de verkligen så lata? Visst borde de lämna Euron? Låt dem gå i konkurs. Och så vidare. Grekernas egna åsikter om framtiden varierar beroende på vem man pratar med. Men åtminstone en sak har de gjort rätt.

Under mina år som ”Grek-wannabe” finns det en sak som fungerat riktigt bra, länge. Nämligen Internet. För många år sedan när jag besökte Serres, en stad i Norra Grekland med strax under 60 000 invånare, upptäckte jag att internet var fritt för alla som besökte staden. Kan inte påminna mig att det gjordes någon stor sak av det. Inga föreläsningar på Greklands motsvarighet till Almedalen eller Internetdagarna. På alla restauranger, hotell och fast food ställen har de förstått att utan internet, inga kunder. Även i den lilla by med ca 300 invånare där jag befinner mig flödar internet. Och självklart delar vi med oss av vårt eget till grannarna som inte har fixat sitt bredband.

För några år sedan vågade jag knappt berätta att jag satt i shorts, linne, barfota och jobbade. När jag pratade med någon låtsades jag att jag befann mig i Stockholm. Inte längre. Jag uppmanar de som har möjlighet att göra samma sak. Det gör under för själen. Nu loggar jag ut ett tag. Ska laga en omelett på nyvärpta ägg och färsk vitlök.

Ha en fin sommar! Var ni än är.

Var tvungen att göra en koll på nätet om ”public WiFi Greece” och hittade http://www.greeceindex.com/ I Atén började man erbjuda fritt internet redan 2006. Och nej, jag har inte undersökt tekniska lösningar, säkerheten i offentliga miljöer. Orkar inte stressa.

Bilden: Efter svåra regn under våren rasade till slut vägen strax norr om oss. Internet hänger på en lös tråd, kan man säga. Å andra sidan har vi en backup-lina söderifrån.

Den 1 april 2020 släckte vi lampan här på Dagens Analys.