HD-Sydsvenskan utvecklar sin lokaljournalistik med stöd från Google

I juli avslöjade Google vilka projekt de kommer att stödja under deras Digital News Initiative. En av de som får en stor del av kakan är HD-Sydsvenskan, som har ett projekt för att utveckla användardriven lokaljournalistik.
HD-Sydsvenskan har genom projektet ”Sensor Stories” ambitionen att skapa bättre täckning kring lokala event och händelser i södra Sverige. Tanken är att samla in signaler och insikter från läsarna, som journalisterna sedan kan arbeta vidare med.
Bolagets vd Pontus Bodelsson säger i ett pressmeddelande ”Som alla medier är vi beroende av tips från allmänheten och det här projektet ger våra läsare möjlighet att bidra till den lokala journalistiken i än högre utsträckning”
Det hela går till så att läsarna kan välja att dela med sig av information genom HD-Sydsvenskans mobilapp. Läsarna väljer själva vilken information de vill dela med sig, och informationen analyseras sedan i realtid av HD-Sydsvenskan. Genom att uppmärksamma avvikelse och signaler snappas potentiella lokala berättelser upp som journalisterna sedan kan följa upp och skapa nyhetsinnehåll av.
Tillsammans med stöder från Google vill de nu utveckla tekniken ytterligare, och Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist säger i en kommentar ”Med Sensor Stories kan vi få ett nytt spännande verktyg för att upptäcka nyhetshändelser”.