På Gotland mobilsurfar du snabbast

På sex år har hastigheten för mobilsurf mer än tiodubblats. Bara i år har den genomsnittliga hastigheten i landet ökat med över 20 procent och ligger nu på 23, 7 Mbit/s. Men fortfarande är skillnaderna stora beroende på var i landet man bor.

Det visar en ny sammanställning av nära tre miljoner mätningar gjorda med Bredbandskollens appar i mobilnäten i Sverige under tiden 1 januari till 15 maj 2016.

Anledningen till att hastigheten för mobilsurf ökar är flera, utbyggnaden av 4G, fler master och modernare telefoner.

– Mobilt Bredband har nu hastigheterna och kapaciteten att på allvar konkurrera med fast bredband, men förbrukningstaken gör att det fortfarande är för dyrt, till exempel om man vill titta på film, säger Bredbandskollens projektledare Rickard Dahlstrand.

Högst hastighet för att ta emot data har Gotlands län med 28,9 Mbit/s, vilket är en ökning med 42 procent från förra årets 20,4 Mbit/s. På andra plats kommer Västernorrlands län som även står för den största procentuella ökningen och gick från 18,8 Mbit/s 2015 till 28,8 Mbit/sek 2016. På tredje plats kommer förra årets etta Stockholms län med 27,6 Mbit/s mot förra årets 23,2 Mbit/s,

På jumboplatserna hamnar Blekinge och Kronobergs län som är de enda län med en genomsnittlig hastighet under 20 Mbit/s. Blekinge med en snitthastighet på 15,3 Mbit/s och Kronoberg med 19,8 Mbit/s.

Operatörval påverkar

Liksom förra året är det Telia som haft den högsta genomsnittliga hastigheten under perioden (1 januari – 15 maj 2016) med 27,2 Mbit/s, följt av Tele2 med 23,3 Mbit/s. Telenor och Tre har båda haft ett genomsnitt på 21,2 Mbit/s under 2016.

Så kan du förbättra din mobila hastighet

Bredbandskollens hastighetskarta finns mätningar gjorda med alla operatörer. Där kan du se vilken operatör som är bäst för dig där du använder telefonen mest.