Har Påven rätt om smartphones och internet?

Påven Francis har i ett tal till 50.000 unga tyska följare förklarat att Smartphones och andra så kallade “gadgets” tar upp för mycket av vår tid. Han uppmanar unga att sluta kasta bort sin tid med dessa apparater och istället njuta mer av livet som han anser att gud givit människan. Aktiviteter som han tycker är slöseri med tid är chatta på nätet, smartphones och titta på TV-serier.

Enligt Påven ska vi “Our life is made up of time, and time is a gift from God, so it is important that it be used in good and fruitful actions. These activities should simplify improve the quality of life, but not distract attention away from what is really important.”

Påven Francis har dock tidigare sagt att Twitter är en bra tjänst och han själv skriver till sina 4,3 miljoner följare ofta. Han har även sagt att internet kan föra människor samman och att internet är en gåva från gud.

pope_francis_twitter

När Påven var ung jobbade han som dörrvakt och älskade att dansa.

Varför skriver jag om det här? På sätt och vis har Påven rätt. Att vi spenderar mycket tid med våra uppkopplade enheter är ett faktum. Om det distraherar oss från en annan vardag kan också vara en möjlighet. Själv är jag för upptagen att veta om den icke-uppkopplade vardagen är bättre eller sämre än den uppkopplade. Kanske borde man ta en nedkopplad vecka och prova, men hur skulle jag då kunna uppdatera Dagensanalys.se? Något att fundera på.

Vad tycker du?

´